USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.60 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Страждають не лише тварини: вчені виявили, як пластик проникає у рослини і шкодить їм
Нові дослідження показали, що нанопластик може поглинатися і засвоюватися рослинами, що мешкають на суші, через своє коріння.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на IFL Science.

Хоча досі незрозуміло, чи впливає проникнення пластику на врожайність і безпеку харчових продуктів, було виявлено, що поглинання частинок нанопластику знижує біомасу рослини, що ставить під загрозу здоров’я рослини.

Дослідники зі Університету Шаньдун в Китаї і Університету Массачусетса в Амхерсті, посадили добре вивчений бур’ян Arabidopsis thaliana в ґрунт, що містить крихітні шматочки пластику розміром менше 100 нанометрів, і порівняли його з рослинами, що вирощені в нормальному ґрунті.

Після семи тижнів росту було виявлено, що рослини, які зазнали впливу нанопластику, були коротшими за висотою і меншими у біомасі.

«Нанопластик скоротив загальну біомасу модельних рослин. Вони були меншими, а коріння були набагато коротше. Зменшення біомаси недобре впливає на рослину, урожай знижується, а поживна цінність сільськогосподарських культур може бути підірвана», - йдеться в заяві Баошан Сін з Університету Массачусетсу в Амхерсті

Перед розміщенням в ґрунті частинки нанопластику були заряджені або позитивно, або негативно, а також отримали флуоресцентне маркування, щоб дослідники могли відстежувати їхнє місцерозташування. Потім був використана низка методів аналізу, щоб показати, що нанопластик був поглинений корінням рослин.

«Ми виявили, що позитивно заряджені частки не поглинаються так інтенсивно, але вони є більш шкідливими для рослини. Ми не знаємо точно, чому, але цілком імовірно, що позитивно заряджений нанопластик більше взаємодіє із водою, поживними речовинами і корінням, і викликає різні набори експресії генів. Це необхідно додатково вивчити на сільськогосподарських культурах, щоб знати, як це може вплинути на врожайність харчових культур», - розповідає вчений Баошан Сін

Це перше дослідження, присвячене впливу нанопластику на наземні рослини, тому багато що ще належить вивчити.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus