USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.75 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Їстівні дрони та шарфи-невидимки: 9 технологічних проривів року
У 2017 році було зроблено чимало відкриттів і створено багато нових розробок. Журнал New Yorker виділив 9 технологічних «мікрореволюцій», які на перший погляд можуть здатися неважливими або кумедними, але здатні значно змінити вигляд завтрашнього дня, передає Hightech.fm.

1. Їстівні дрони
Кілька років тому британського інженера Найджела Гіффорда попросили подумати над проектом надання гуманітарної допомоги мирним сирійцям. Як доставити їм величезні вантажі з їжею? Садити літаки або дрони в містах небезпечно, до того ж люди, які розпаковуватимуть півтори тонни їжі, стануть легкою мішенню для снайперів. Тому Гіффорд, сам колишній військовий, висловив парадоксальну думку: а чому б не зробити їстівним сам літак? У 2017 році він здійснив цей божевільний проект в реальності. Гіффорд назвав свою розробку Pouncer - це 67-кілограмовий планер з триметровим розмахом крил.

Основну частину шляху він долає на вантажному літаку, а в 100 км від мети від'єднується і продовжує шлях самостійно. У Pouncer немає двигуна, але його навігаційна система здатна регулювати положення крил. Фюзеляж планера заповнений зерном. У конструкції зберігаються дерев'яні компоненти, але Гіффорд має намір в кінцевому рахунку замінити їх, наприклад, упакованим у вакуум сушеним м'ясом або твердим борошномеленим матеріалом.

2. Слимаки на службі хірургії
Arion fuscus - оранжево-коричневий слимак розміром з мізинець. При небезпеці він покладається на суперлипкий слиз, яка робить його неїстівним. У цьому році група вчених проаналізувала склад слизу і модифікувала для використання в якості хірургічного клею. На відміну від наявних аналогів, нова розробка нетоксична для клітин і прилипає до вологих та до сухих поверхонь. Клей можна використовувати, щоб затягнути внутрішній розріз або зменшити отвір всередині серця. Це відкриття - лише один із прикладів того, як ми запозичуємо у живих істот рішення, вироблені протягом мільйонів років еволюції.

3. Шарф-невидимка
2017 рік став роком зростаючого занепокоєння про державний контроль і стеження з боку корпорацій. У відповідь на ці загрози Hyphen-Labs, колектив темношкірих жінок-технологів, розробив шарф, який вибірково ховає обличчя господаря.

Для людського ока шарф здається всього лише модним аксесуаром, але завдяки надрукованому на тканині камуфляжу HyperFace він збиває з пантелику комп'ютер. Камера бачить у ньому дванадцять сотень спотворених осіб, і це призводить до перевантаження системи розпізнавання зображень.

4. Павутина нервів
У лікарні Медичного університету Відня навчилися використовувати павутину для регенерації нервової тканини. Павуків, яких утримують в окремій кімнаті, «доять» раз на тиждень, отримуючи більше двохсот метрів павутини (того різновиду, завдяки якому павук підвішує себе в повітрі). Потім павутину стерилізубть і вставляють в розриви між пошкодженими нервовими клітинами тварин. Нейрони кілька місяців обростають павутинні ґрати, які поступово розчиняються, залишаючи працездатний нерв. Випробування на вівцях і мавпах вже показали ефективність техніки, а в наступному році повинні розпочатися клінічні випробування на людях. На відміну від аналогів, павуковий шовк не викликає імунної реакції, алергії і утворення рубців.

5. Трекер для комах
До недавнього часу GPS- і радіопередавачі були занадто великі, щоб використовувати їх для вивчення співочих птахів. Але сьогодні вдосконалені технології дозволяють створювати трекери, які можна одягати навіть на комах. Так, нейробіолог Ентоні Леонардо винайшов пристрій, що зчитує мозкову активність бабок під час полювання. Він важить всього 40 мг, забезпечений антеною товщиною з людську волосину і мініатюрним комп'ютерним чипом. Вчені сподіваються, що поширення подібних пристроїв дозволить їм уточнити подробиці міграцій птахів і зрозуміти причину вимирання бджіл. Можливо, ми навіть зможемо контролювати поведінку комах, керуючи тарганами і перетворюючи бабок в крихітні дрони.

6. Мініатюрні скульптури
Один із способів вивчити світ - змінити його масштаби. Вчені використовують мікроскопи для збільшення мініатюрних об'єктів; скульптор Такахіро Івасаки працює протилежним чином, зменшуючи знайомі монументальні структури до мініатюрних розмірів. Для своїх скульптур він використовує повсякденні матеріали типу щетини зубних щіток. Крихітна радіобашня, що вийшла з рук художника, може бути зруйнована, якщо просто чхнути на неї. Івасаки народився в Хіросімі через 30 років після бомбардування, і як ніхто інший розуміє крихкість життя і цивілізації.

7. Шкіра перевертня
Восьминоги - ідеальні імітатори, здатні змінювати колір і текстуру шкіри, щоб перетворитися в камінь, корал, водорість, краба або камбалу. Тепер люди намагаються наслідувати восьминогів. У жовтні дослідники з Університету Пенсільванії Університету Корнелла оголосили про створення силіконової шкіри, яка може змінювати структуру в залежності від навколишнього середовища.

Восьминіг використовує для цього крихітні м'язи; люди використовували повітряні бульбашки. Листи силікону з повітряними кишенями були обрамлені сіткою, яка надавала бульбашок потрібну форму. Дослідження може стати основою для більш досконалого військового камуфляжу.

8. Живі фарби
Бактерії роду Streptomyces виробляють дві третини всіх антибіотиків і, як виявилося, виділяють синій пігмент, який можна використовувати для створення натуральних барвників. Харчуючись цукром, мікроорганізми синтезують барвники подібно до того, як дріжджі виробляють алкоголь. Засновники французького стартапу Pili вирішили використовувати цю здатність для створення чорнила для ручок і принтерів, яке розкладається - і вже підписали угоду з виробником канцелярських товарів Bic. Цей прорив надзвичайно важливий, враховуючи, що фарбування текстилю є одним із найбільших забруднювачів води в світі. В цей час в компанії вчать бактерії виробляти не тільки синій колір, але і всю іншу палітру.

9. Штучна матка
Деякі феміністки ще 50 років тому вважали, що до винаходу штучної матки жінки будуть вважатися людьми другого сорту. У 2017 році намітився значний прогрес в цьому напрямку. Дослідники з Дитячої лікарні Філадельфії розробили Biobag, інкубатор для недоношених дітей. Його вже успішно протестували на новонароджених ягнятах, чий вік відповідав 23 тижнях людського плоду. Поки Biobag не готовий для використання на людях і не може забезпечити весь цикл вагітності, але ми безумовно наближаємося до здійснення феміністської мрії.

Експерти підбили підсумки 2017 року відновлюваної енергетики. Рік виявився дуже успішним: багато країн і регіони підвищували частку чистої енергії в своєму енергоспоживанні і довгі місяці жили виключно за рахунок сонця і вітру. Якщо так піде і далі, то до середини століття людство зможе повністю відмовитися від спалювання викопного палива.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus