USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Статуї та монети: дайвери виявили античні скарби біля узбережжя Ізраїлю. Відео
Члени дайвінг-клубу виявили на дні біля портового міста Кесарія в Ізраїлі понад 20 кг стародавніх монет, бронзових статуй божеств і світильників римського періоду.

Дует водолазів Ран Файнштейн і Офер Раанан наштовхнувся на 1600-річний вантаж морського купця пізньоримського періоду.

Дайвери зв’язалися з Ізраїльським управлінням старожитностей (IAA), що призвело до повномасштабного дослідження місця катастрофи, адже знахідка виявилася дуже коштовною та рідкісною. Повідомляє express.

Сучасна Кесарія розташована на місці давньоримського порту і національного парку Кесарії. Також відомий як Кесарія Приморська, місто було побудоване при Іроді між 22 і 10 роками до нашої ери, а потім було приєднане до римських провінціях Іудея, Сирія, Палестина і Палестина Прима.

За даними Управління старожитностей Ізраїлю, при дослідженні затонулого корабля було виявлено безліч деталей і предметів корабля. Найбільш цікавими артефактами були статуї бога Сонця і богині Місяця.

Археологи також виявили дві бронзові лампи та предмети в формі тварин, в тому числі один, що нагадує дельфіна. Але найдивовижнішою знахідкою були дві металевих брили, що складаються з тисяч стародавніх монет. Монети важили близько 20 кг.
На монетах було зображення імператора Костянтина Великого, який правив Західною Римською імперією між 317 і 324 роками нашої ери, а потім Римською імперією між 324 і 337 роками нашої ери. Також зображено було імператора Ліцинія, що правив на сході між 308 і 324 роками нашої ери.

За словами Джейкоба Шарвіта, директора відділу морської археології МАА, і заступника директора Дрора Планера, торгове судно, що перевозило скарби, швидше за все, затонуло після удару об дамбу Кесарії.

Експерти додали, що металеві статуї – рідкісні археологічні знахідки, тому що в давнину їх завжди переплавляли та переробляли. Коли їх знаходять, то це зазвичай відбувається в морі.

«За роки розкопок землі в Кесарії було знайдено лише кілька частин бронзових статуеток. Оскільки ці статуї були зруйновані разом з кораблем, затонули в воді, вони виявилися «врятовані» від процесу перероблення», – підкреслили автори відкриття. За їх словами, цінний вантаж, швидше за все, був захищений піском.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus