USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Старші за піраміди. На Балканах знайшли стародавні печі для виготовлення кераміки
У Болгарії знайшли дві доісторичні печі для виготовлення гончарних виробів, які відносяться до археологічного шару приблизно 4800–4600 років до нашої ери.

Дві печі епохи раннього енеоліту (мідна доба) були розкопані на кургані Базовецького городища в Північно-східній Болгарії, повідомляє Новое время.

Городище Базовець, де знаходяться залишки доісторичного поселення, розташоване недалеко від міста Базовець, району Русе, недалеко від річки Дунай в сучасній північно-східній Болгарії.

Одна з двох доісторичних випалювальних печей, яким налічується близько 7000 років, була вперше частково розкопана в археологічному сезоні 2019 року. Однак під час останніх розкопок кургану Базовеьц він був повністю оголений, і була виявлена друга обпалювальна піч з тієї ж споруди.

Археологічні розкопки 2020 року в поселенні мідної доби проводились у вересні під керівництвом археолога Дімітра Чернакова з Руського краєзнавчого музею та його заступника, археолога Ірени Русевої з Свіленградського історичного музею, а також археологів з Добричу.

Під час останніх розкопок кургану Базовецького городища було виявлено 57 археологічних артефактів. До них належать предмети з кременю, кісток тварин, рогів і кераміки, в тому числі фрагменти антропоморфних і зооморфних фігурок.

У результаті дослідження археологічного шару раннього мідного віку на цьому місці археологи виявили, що найбільш східна периферія доісторичного поселення використовувалася для виробництва.

Та з доісторичних випалювальних печей, яка була виявлена під час розкопок 2020 року, мала дві камери: нижню камеру для спалювання для генерації тепла і верхню камеру для випалювання керамічних виробів. Випалювальна піч епохи раннього енеоліту була 1,2 метра в довжину і 1 метр в ширину і була зроблена з дерев’яною плетінки, покритої товстим шаром глини зсередини і зовні. Отвір печі знаходився на її південно-східній стороні і був закритий трьома плоскими каменями.

Над двома печами археологи виявили руїни прямокутної будівлі, орієнтованої з півночі на південь. Доісторичну будівлю, про яку йдеться, було побудовано з дерева і глини і було зруйновано великою пожежею. У його південній частині археологи знайшли декілька уцілілих керамічних посудин і підставок, а також ріг, поставлений на подіум.

Додамо, в епоху неоліту і енеоліту на території сьогоднішньої Болгарії і більшої частини інших Балкан, наприклад, сьогоднішній Румунії та Сербії, стався підйом першої європейської цивілізації, доісторичної цивілізації долини Нижнього Дунаю і західного узбережжя Чорного моря. Цю доісторичну цивілізацію деякі вчені називають «Старою Європою». Вона передує знаменитим цивілізаціям Криту, Греції і навіть Стародавнього Єгипту.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus