USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Справжнє «біле золото»: вчені порахували, скільки коштує пташиний послід
Пташині екскременти звуться красивим словом «гуано». За словами вчених, це справжнє «біле золото», оскільки гуано використовуються в добривах, і приносить в рік мільярд доларів.

Еколог Маркус Чіанчірузо з федерального університету Гояс, Бразилія, назвав результат нового дослідження «приголомшливим».

«Виробництво гуано – це послуга, яку морські птахи надають нам безкоштовно. Я можу поїхати на острів, зібрати гуано і продати його за ринковою ціною в якості добрива».

За допомогою своєї нової роботи Чіанчірузо і його команда хотіли підвищити обізнаність людей про те, наскільки важливі морські птахи і їх середовище проживання, вказавши на вартість відходів цих птахів.

Дослідники підрахували, що екскременти морських птахів вартують понад 473 мільйонів доларів на рік, і ця сума може бути більшою. Вчені кажуть, що оцінка екопослуг птахів в грошовому еквіваленті зрозуміліша людям і повинна привернути увагу до проблем, з якими стикаються тварини.

У своєму дослідження, опублікованому в журналі Trends in Ecology & Evolution, вчені говорять, що послід морських птахів є чимось на зразок пристрою по циркуляції поживних речовин між морським та наземним середовищем проживання.

Автори нової роботи пояснюють, що скорочення популяції птахів приведе до економічних втрат. Наприклад, пінгвіни щорічно вносять половину вкладу в «виробництво фекалій». Однак 60% цих тварин входять в категорію особин зі зникаючою популяцією. Дослідники сподіваються, що новаторська робота проллє світло на те, наскільки цінні ці види в глобальному масштабі. Зміна клімату і втрата середовища проживання можуть знищити багатьох з них.




Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus