USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Спадкові хвороби лікуватимуть за допомогою ДНК-операцій
Спадкові хвороби можна подолати завдяки «хімічній хірургії», котру розробили і протестували на клонованому ембріоні китайські дослідники.

Команда з університету Сунь Ятсен використала методику, яка називається «редагування азотистих основ», для виправлення однієї помилки в трьох мільярдах «букв» нашого генетичного коду, повідомляє BBC.

Науковці змінили дефект у гені, котрий викликає виникнення бета-таласемії. Це спадкова, потенційно небезпечна для життя, хвороба, в результаті якої порушується утворення одного з чотирьох ланцюгів гемоглобіну.

«Ми першими продемонстрували, що існує можливість вилікувати генетичні захворювання у людських ембріонах за допомогою системи редагування азотистих основ», - повідомив один із авторів дослідження Цзюнь Цзиу Хуан.

Науковці виростили ембріон у «пробірці», а потім внесли корективи у фрагмент його ДНК. Як відомо, вона складається з чотирьох азотистих основ - аденину, цитозину, гуаніну і тиміну, послідовність яких визначає усі процеси в нашому організмі. Науковці «просканували» ДНК і в резльтаті хімічних реакцій перетворили гаунін на аденин в 11 хромосомі.

Ембріон не імплантувався жінці, але вчені впевнені, що він народився б здоровою людиною.

Команда вважає, що цей підхід може в один прекрасний день допомогти людству подолати ряд спадкових захворювань.

Професор Девід Лю, який першим запропонував за редагування азотистих основ у Гарвардському університеті, описує даний метод як «хімічну хірургію». На його думку, даний метод матиме успіх, адже більшість спадкових захворювань людини пов'язані з точковими мутаціями, тобто знаходяться в певній хромосомі чи її ділянці.

В перспективі, завдяки «хімічній хірургії» науковці зможуть як вилікувати, так і змоделювати будь-яку спадкову хворобу.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus