USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Сьогодні вночі відбудеться найяскравіший зорепад року: як спостерігати
В ніч з 11 на 12 серпня у небі можна буде спостерігати метеорний потік, який щорічно з’являється з боку сузір’я Персея. Найкраще потік буде видно до кінця тижня, повідомляє Новое Время.

Щороку з кінця липня до середини серпня у нічному небі Землі можна спостерігати метеорний потік Персеїди.

Це явище циклічне, оскільки щороку в цей час Земля проходить через шлейф пилових частинок, що залишилися від комети Свіфта – Таттла. Ці частинки невеликого розміру згорають у атмосфері нашої планети, утворюючи той самий метеорний потік або, як його ще називають, – «зоряний дощ».

Насправді ж, «зорепад» – це абстрактне вираження, і багато людей помилково називають так метеори, що горять у нашій атмосфері.

Очікується, що цього року швидкість потоку Персеїди складе 30-40 одиниць на годину. За умови, якщо ви будете дивитися на них у темному і чистому небі, подалі від вогнів міст і задимлених регіонів.

Якогось особливого «ідеального» місця для спостереження за потоком метеорів не існує, – потік видно практично у всіх регіонах Північної півкулі Землі, і краще шукати найбільш чисте нічне небо.

Раніше експерти з NASA передбачили інтерес до цієї події і опублікували основні поради для фотографії метеорного потоку Персеїди, який досягне свого піку 11, 12 і 13 серпня.

Фахівці також пропонують у ці дні виїхати якнайдалі від міських вогнів і знайти місце з найбільш темним і чистим небом, оскільки наші очі не зможуть вловити навіть найяскравіші нічні мерехтіння у добре освітленому центрі міста.

Що стосується технічної складової – тут також все просто: для різкого і якісного знімка радять використовувати штатив, максимально тривалу витримку і таймер або дистанційне керування затвором камери. Найменший рух руки при натисканні кнопки може зіпсувати кадр.

По можливості, краще використовувати ширококутний об’єктив або «риб’яче око», щоб захопити якомога більший кут огляду.

Краще використовувати режим ручного фокусування, оскільки при автоматичному фокусі камера може виділяти не те, що потрібно.

Ще бажано завчасно направити об’єктив у потрібну сторону. Як ми вже писали, потік найкраще буде видно у Північній півкулі і до середини південних широт з боку сузір’я Персея.

У NASA також радять фотографам експериментувати: найбільше залежить від витримки або швидкості затвора (shutter speed) – на максимальних значеннях ви можете відобразити не тільки метеори, але і смуги від пересування зірок. Якщо ж хочете, щоб маленькі точки у небі залишалися статичними – краще налаштувати коротку витримку.

Якщо у 2020-му можна буде побачити лише кілька десятків метеорів на годину, раніше швидкість потоку Персеїди досягала 200 одиниць на годину.

«Люди спостерігають за цим метеорним потоком найчастіше, тому що він відбувається влітку, коли ночі теплі і зручні, і вам потрібно турбуватися тільки про комарів», - говорив фахівець NASA з метеорів Білл Кукі.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus