USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Сніговий барс та лемур: учені назвали тварин, які можуть зникнути через зміни клімату
Науковці попередили, що якщо Земля потеплішає більш ніж на 3 градуси вище доіндустріального рівня, унікальні острівні види тварин, зокрема лемури й гігантська черепаха Галапагоських островів, можуть опинитися під високим ризиком зникнення.

Як пише The Guardian, аналіз біорізноманіття 270 гарячих точок передбачає, що майже половина ендемічних морських видів і 84% гірських видів можуть зникнути, якщо планета потеплішає більш ніж на 3 градуси. Таке станеться у 2100 році, якщо збережуться нинішні тенденції.

Згідно з опублікованим у журналі Biological Conservation дослідженням, підтримка підвищення глобальної температури на рівні 1,5°C – цілі Паризької угоди – знизить ризик їх зникнення у десять разів.
Галапагоська черепаха
Галапагоська черепаха

Якщо світові вдасться підтримати потепління на 1,5°C, лише 2% наземних ендемічних видів опиняться під загрозою зникнення у порівнянні з 20% при температурі вище 3°C. Нині ще значніше зростання ризику зникнення спостерігається у морських екосистемах.

«Ризик зникнення значно зростає через те, що вважається невеликим потеплінням, але ендемічні види страждають через нього найбільше», – сказала керівниця дослідження, аспірантка Федерального університету Ріо-де-Жанейро Стелла Манес.

Дослідження попереджає, що Мадагаскар, Філіппіни, Шрі-Ланка, а також острова в Карибському басейні та Індійському океані можуть втратити все ендемічні види рослин протягом наступних 30 років. Лемури на Мадагаскарі, сині журавлі у Південній Африці, гігантські черепахи Галапагоських островів і снігові барси в Гімалаях належать до числа тварин, яким загрожує небезпека.
Синій журавель
Синій журавель

Теорія, що лежить в основі прогнозу, полягає в тому, що ендемічні види часто розмножуються в екологічних регіонах, але їх обмежений ареал означає, що вони менш здатні переміщатися мірою зміни навколишнього середовища, що робить їх уразливішими до зміни клімату. Острівні види особливо схильні до ризику, тому що вони мають високий рівень ендемічності й невеликі розміри популяцій.

Міжнародна група дослідників оцінила 8 тисяч прогнозів впливу зміни клімату на різні види в різних середовищах існування по всьому світу. Використовуючи критерії Міжнародного союзу охорони природи, дослідники визначили види з високим ризиком зникнення.
Сніговий барс
Сніговий барс

Очікується, що майже всі наземні види у вивчених районах зазнають негативного впливу. Підвищення рівня моря, екстремальні погодні явища, втрата середовища існування, забруднення і видобуток ресурсів також збільшать ризик зникнення ендемічних острівних видів, хоча ці чинники не враховувалися у дослідженні.

Зоолог з Оксфордського університету доктор Роб Салгеро-Гомес, який не брав участі у дослідженні, сказав, що результати не є новими та є «цілком логічними».

«Я думаю, що цей документ буде надзвичайно корисний глобальним організаціям при укладанні угод з регулювання зміни клімату, особливо в тому, що стосується пріоритетності країн і водойм», – сказав він.

Ситуацію може врятувати дотримання Паризької угоди та концепція охоронюваних територій, якщо вона враховуватиме реальні зміни клімату, створюватиме заповідні зони та допомагатиме тваринам переміщуватися у відповідь на зміну середовища проживання.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus