USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.75 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Сніг - білий? Необов'язково!
Виявляється, є сніжинки у формі квітки, шестикутні або, як снігові зерна. А ще сніг буває червоним і навіть чорним!

Докладніше розпитуємо у Віри Балабух, завідувачки відділу синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту, пише Експрес.

– Від чого залежить форма сніжинок?

– Від температури повітря і його вологості. При мінус два градуси за Цельсієм утворюються пластинки, при мінус п’ять – стовпці, а різні комбінації пластинок і стовпців характерні для більш низьких температур – приблизно -30 градусів. За умов низької вологості виникають прості форми. З її збільшенням – ускладнюються. Є щонайменше 130 форм сніжинок, причому кожна з них унікальна. Лише уявіть: в одному кубічному метрі снігу є 350 мільйонів сніжинок, і всі – неповторні.

До речі, одна сніжинка важить приблизно міліграм.

– Окрім білого, якого ще кольору може випадати сніг?

– Взагалі сніг – не цілком білий, а має ледь блакитний відтінок. Проте інколи він може забарвлюватись й по-іншому. Приміром, в арктичних і гірських регіонах випадає рожевий або навіть червоний сніг. Такий колір надають водорості, що живуть між його кристалами. А, скажімо, на Різдво 1969 року у Швеції випав чорний сніг. Ймовірно, так сталось через те, що він увібрав з атмосфери кіптяву.

До слова, у період найменшої засніженості Землі, коли снігом покрито 8,7% всієї поверхні планети, сніжний покрив важить 7400 мільярдів тонн. А до кінця зими в північній півкулі маса сезонного снігу сягає 13 500 мільярдів тонн! І це впливає на обертання Землі. Також сніжний покрив відбиває в космос майже 90% променистої енергії Сонця.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus