USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.58 41.80
  • PLN 10.40 10.70
Світ вражає: Сліди громадянської війни: в Іспанії знайшли зброю, якій понад 2000 років
В іспанській області Лібісоса, на захід від міста Альбасете, було знайдено давньоримську зброю: шоломи, мечі, кинджали і цінний щит.

Дослідники кажуть, що ця зброя могла використовуватися під час громадянської війни в 1 столітті до нашої ери, пише НВ.

Римляни, крім окупації півострова, принесли з собою низку внутрішніх конфліктів, і Лібісоса була свідком одного з них. Між 82 і 72 роками до нашої ери відбулася перша громадянська війна в Римі, відома як Серторіанська війна, коли Квінт Серторій проголосив себе проконсулом (правителем) Іспанії.

Міст Лібісоса мав важливе значення для забезпечення проходу з Месети в Андалусію і з Леванте в Естремадуру і Португалію і, отже, зіграв важливу роль в завоюванні Піренейського півострова. Археологи та історики вивчали цей історичний район протягом десятиліть. За цей час вони знайшли всілякі гончарні посудини, тарілки, миски, кубки та кераміку, які демонструють важливість цього археологічного пам’ятника.

Розкопки в Лібісосі тривають, і тепер, завдяки Фернандо Кесада, професору археології Автономного університету Мерсі, і Ектору Урозу, професору стародавньої історії в Університеті Мерсі, з’явилися нові відкриття в області озброєнь, що проливають світло на цей смутний період.

Це древнє римське місто відрізняється «відмінним збереженням своїх структур і матеріалів», а результати відкриттів останніх років публікуються вперше.

Знахідки коливаються в основному між доримським періодом і Римською республікою. Один з найяскравіших елементів – меч середини II століття до нашої ери. «Він був виявлений вертикально притуленим до стіни, що призвело до випадкового викривлення леза», – йдеться в звіті.

Це не єдина холодна зброя, яку було знайдено, оскільки в цьому районі з’явилися кинджали і наконечники стріл. Більш того, виявлено не тільки наступальне озброєння. Археологи знайшли частину виступу двостулкового щита: «Один повний шар зберігся, а додатковий шар не знайдений».

Можливо, найяскравішим елементом цієї колекції є неймовірний залізний шолом, який витягнули з невеликого вогнища, де також виявили інші «виняткові предмети» іберійського періоду. Що стосується корпусу шолома, то він відноситься до типу Монтефоріно, але без щік. За словами спеціалістів по античному озброєнню, «відсутність щік і використовуваний метал відокремлює цей шолом від того, що ми зазвичай можемо очікувати від римських легіонерів».

При цьому автори окремо відзначають, що римське або іберійське походження військових предметів не означає, що їх використовували тільки представники цих народів. Тобто, зброя зазвичай втрачалася на поле бою, а потім часто поверталася і використовувалося противником.

«Фактично, в середині 2 століття до нашої ери, з самого артефакту неможливо визначити, чи використовувався він в останній раз іберійцем проти Риму, іберійцем в союзі з Римом або римським легіонером», – пояснюється в статті.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus