USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.60 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Схожий на кульбабу: на дні Тихого океану виявили невідомі раніше науці види
Вчені виявили чотири нових види і два нових роди одноклітинних найпростіших, що населяють дно Тихого океану.

Про це повідомляє ТСН.

Зона Кларіон-Кліппертон (ЗКК) – велика поглиблена зона розлому, що охоплює приблизно 4,5 мільйона квадратних кілометрів у центральній частині Тихого океану. У ній є велика кількість цінних металів, також тут відкладаються рідкоземельні мінерали.

Проте, стародавні мінерали є не єдиним дивом тут. У новому дослідженні вчені повідомляють про ідентифікацію низки глибоководних істот, невідомих науці досі, що живуть на глибинах понад п’ять кілометрів нижче поверхні океану. Зазначені зразки відомі як ксенофіофори, скарби гігантських одноклітинних найпростіших, що належать до класу форамініфер.

Ксенофіофори є одним з найбільш поширених типів великих форм життя, які виявляють уздовж глибоководних рівнин зони Кларіон-Кліппертон, і хоча вони були описані з кінця 19 століття, про них відомо не так вже й багато, в основному через екстремальні глибини, на яких мешкають.

«Ця частина Тихого океану, безсумнівно, є гарячою точкою різноманітності ксенофіофор», – стверджує морський еколог Ендрю Гудей.

Серед нових відкриттів – новий рід Abyssalia, названий на честь прірви, в якій він ховається. В експедиції 2018 року на борту RV Kilo Moana в 2018 році в західній частині ЗКК дослідники виявили два види Abyssalia: A. foliformis і A. sphaerica.

У цих ксенофіофор є оболонки, звані тестами, що складаються з крихітних часток, склеєних разом. A. sphaerica приймає сферичну форму, яка нагадує кілька кульбабу – в той час як A. foliformis має більш пласку, схожу на лист форму.

Інший новий рід, Moanammina, отримав свою назву від Moana, що означає «океан» гавайською, маорі і іншими полінезійськими мовами. У Moanammina semicircularis є тест у формі стебла, схожий на віяло.

«Ми бачимо їх всюди на морському дні в різних формах і розмірах. Вони є дуже важливими членами багатьох біологічних співтовариств, які живуть у ЗКК. Нам потрібно більше дізнатися про екологію цих дивних найпростіших», – розповідає океанограф Крейг Сміт з Гавайського університету Маноа.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus