USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Скарби цивілізації Тіуанако: на дні озера виявили храм верховного божества
Група підводних археологів з Оксфордського університету виявила на дні озера Тітікака в Болівії скарби таємничої цивілізації, інформує ZNAJ.UA.

Задовго до того, як інки захопили землі, які простягаються від сучасної Колумбії до Чилі, тут процвітало стародавнє суспільство.

Мова йде про цивілізацію Тіуанако, яка, згідно з деякими даними, близько 1500 років тому заснувала першу велику державу в Андах.

Вона процвітала приблизно 500 років – у період між 500 і 1100 роками нашої ери.



Фахівці повідомили про приголомшливу знахідку, яка дозволила наблизитися до розгадки таємничої цивілізації.

На дні озера виявили релігійний центр, в якому робили підношення божествам. Серед знахідок – артефакти, створені із золота, а також дорогоцінні раковини.



На глибині 5-7 метрів археологи знайшли конструкцію площею 8 квадратних метрів. В ній знаходилися золоті прикраси, 13 курилень у формі пуми, поліровані камені, листя з золота і кістки домашніх лам, а також медальйон із зображенням сонцеликого божества, якому поклонялися представники Тіуанако.

На рифі Хоа також виявили 2 стратиграфічні шари, розділені 30-сантиметровим шаром осаду. У верхньому зберігалися артефакти, створені інками, в нижньому – металеві артефакти і раковини, оброблені в Тіуанако.



Вчені вважають, що в ритуальних підношеннях брали участь представники вищого стану цивілізації.

Доказом цього стали артефакти, створені з матеріалів, які високо цінувалися в Андах. Це золото і раковини колючих устриць, привезені з еквадорського узбережжя, яке розташоване в 2000 кілометрів від озера.



Певно, представники місцевої еліти навмисно занурювали настільки цінні предмети у воду. Фахівці вважають дослідження, яке складалося з трьох систематичних розкопок, дійсно вражаючим. Знахідки говорять про різноманітність матеріалів, які представники Тіуанако вважали гідними богів.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus