USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Сканер ока навчили відрізняти живих від мертвих
Польські вчені розробили алгоритм машинного навчання, який дозволяє розрізняти райдужку ока мертвих та живих людей з точністю до 99%. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Engadget.

Вчені навчали свій алгоритм на базі даних сканування райдужки ока в різних часових проміжках після смерті, також на зразках сотень живих райдужок, а потім протестували систему на очах, райдужки яких не були використані в навчальному процесі.

Цей процес видався складнішим, аніж здається. Очі мертвих людей мали залишатися відкритими за допомогою ретракторів, тому дослідникам доводилося оголювати не лише райдужну оболонку, а й усе око, щоб уникнути очевидних перешкод. Виробники алгоритму також подбали про оснащення живими фотографіями за допомогою тієї самої камери, яка використовувалася для бази даних трупів. Це зменшило ймовірність технічних відмінностей, які спричиняють неточні результати.

Оскільки досить чіткі відмінності у райдужках не виявляють одразу, алгоритм розпізнає мертві очі лише через 16 або більше годин з моменту смерті людини. Теоретично злочинець може вбити когось, відразу після цього відкрити очі потерпілого і розблокувати його телефон. Однак нова технологія обмежує час використання цього методу.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus