USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Швейцарські вчені розробили їстівного робота
Вчені з Федеральної політехнічної школи в Лозанні представили робота, повністю виготовленого з їстівних матеріалів. Дослідники вважають, що в майбутньому мікроботи, яких можна їсти, відкриють нову сторінку високотехнологічної медицини, пише Quartz, передає Hightech.fm.

Вчені з Лабораторії інтелектуальних систем Федеральної політехнічної школи в Лозанні (EPFL) створили робота, який став сенсацією в сфері м'якої робототехніки. Він виготовлений з повністю їстівних матеріалів: желатину і гліцерину. Всі деталі, від маніпулятора до датчиків, батарей і транзисторів, їстівні.

Це не означає, що є таких роботів на вечерю - хороша ідея. За словами творців, новий робот не дуже хороший на смак, але зате відмінно справляється з медичними завданнями, при цьому повністю переварюючи і не викликаючи алергії.

Поява їстівних роботів означає, що в майбутньому можуть бути створені подібні пристрої набагато меншого розміру, які могли б лікувати людей зсередини. Однак поки головним застосуванням желатину в робототехніці є суперм'які шупальца для робота-маніпулятора.


«Деталі таких їстівних роботів можуть бути змішані з поживними або фармацевтичними компонентами, - говорить Даріо Флореан, глава групи дослідників EPFL. - Найперспективнішим нам здається використання їстівних роботів для внутрішніх досліджень організму, а також для транспортування продуктів харчування, оскільки робот не вимагає додаткової корисного навантаження, так як сам є їжею».

На думку вчених, їстівні роботи можуть бути корисні для порятунку і лікування людей в важкодоступних місцях, наприклад, в печерах або шахтах. Крім того, оскільки їстівні матеріали здатні генерувати електричну енергію, окремі частини роботів можуть працювати автономно, подібно до щупальців восьминога.

Роботи-восьминоги - новий тренд в сфері робототехніки. Вчені зі Школи перспективних досліджень Святої Анни в Пізі розробили робота-восьминога, головна особливість якого - відсутність нерухомих частин. Робот має максимальну рухливістю і може крокувати, плисти і захоплювати предмети.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus