USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Штучний мозок IBM до 2020 року налічуватиме 10 млрд нейронів
ВВС США об'єдналися з IBM для розробки суперкомп'ютерної системи, яка імітує людський мозок. Система, яка вважається першою в своєму роді, буде спиратися на масив з 64 чіпів TrueNorth Neurosynaptic System від IBM, дозволить розпізнавання образів, і буде мати сенсорну обчислювальну потужність, рівну 64 мільйонам нейронів і 16 мільярдів синапсів, повідомляє Gearmix.

В загальному підсумку, система націлена на об'єднання можливостей «правої півкулі мозку» системи IBM з можливостями «лівої півкулі мозку» традиційної системи для оптимізації ефективності. Вона буде працювати, споживаючи всього лише тільки 10 Вт.

Зазначається, що система IBM діє як права півкуля мозку, оскільки вона може приймати сенсорні завдання обробки і розпізнавання образів, перетворювати дані, включаючи зображення, відео, аудіо та текст, у символи в режимі реального часу. З іншого боку, звичайні системи ШІ більше орієнтовані на мовне та аналітичне мислення, подібно лівій півкулі мозку, орієнтованому на аналітику.

Система буде вміщуватися в простір розміром 7 дюймів (4U) в серверній стійці.

Зі слів співробітників IBM, в цілому вісім таких систем будуть об'єднуватися для досягнення числа 512 мільйонів нейронів на стійку. Один процесор тепер може емулювати 1 мільйон цифрових нейронів, передаючи сигнали більш ніж 256 мільйонів електричних синапсів.

Дослідники говорять, що система дозволяє використовувати так званий «паралелізм даних», а також «модельний паралелізм». Це означає, що вона зможе запускати кілька джерел даних паралельно в одній і тій же нейронній мережі або незалежними нейронними мережами, що діють в якості ансамблю для паралельної роботи на одних і тих же даних.

За останні шість років IBM збільшила число штучних нейронів на систему з 256 до понад 64 мільйонів - щорічний приріст за цей час склав 800 відсотків. Якщо темпи приросту збережуться, то до 2020 року прогнозується створення системи потужністю в 10 мільярдів нейронів.

Для порівняння: людський мозок містить 100 мільярдів нейронів і споживає потужність близько 20 ват.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus