USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Штучна гравітація перестає бути фантастикою (відео)
Штучна гравітація давно була описана у фантастичних романах і показана у фільмах на кшталт «Космічної одіссеї 2001 року».

Теоретично можливість створення штучної гравітації не заперечується.

Однак до проєктів, які можна було б протестувати в умовах космічних станцій найближчим часом, справа практично не доходила. Але зовсім скоро все може змінитися завдяки старанням команди CU Boulder, повідомляють Діалоги.

Навіщо потрібна штучна гравітація

Насправді тут все досить просто і суть криється у людській фізіології. Річ у тім, що наші тіла влаштовані таким чином, щоб існувати, коли на всі наші внутрішні органи і кістково-м’язовий апарат діє сила тяжіння.

В умовах космічних станцій цього впливу, як ви розумієте, практично немає, що в перспективі загрожує виникненням різних проблем зі здоров’ям. І якщо м’язи і суглоби можна підтримувати в тонусі, займаючись на спеціальних тренажерах, то ось внутрішні органи таким чином не потренуєш.

«Астронавти відчувають втрату кісткової і м’язової маси, сильне навантаження на серцево-судинну систему і мають масу інших ризиків», — говорить Торін Кларк, один з керівників CU Boulder. «Звичайно, є ряд вправ і заходів щодо підтримання здоров’я космонавтів, але штучна гравітація допомогла б вирішити всі проблеми разом».

Як влаштована установка по створенню штучної гравітації

Самі розробники називають машину «центрифугою з коротким радіусом дії». Установка являє собою металеву платформу, схожу на лікарняну каталку. На неї лягає особа, після чого платформа починає обертатися. Спочатку вона обертається повільно, з часом набираючи обертів.

«Кутова швидкість, створювана центрифугою, штовхає тіло до основи платформи. Це майже те ж саме, як якщо б ви стояли на землі.» - пояснив принцип дії пан Кларк.

При цьому в ході розробки інженери зіткнулися з вельми очевидною проблемою: при довгому обертанні людину починає нудити. Чи можна позбутися від такого побічного ефекту? Як з’ясувалося, можна. Під час випробувань до 10 сеансу всі випробовувані комфортно оберталися в центрифузі, не відчуваючи ніяких проблем. Швидкість обертання при цьому становила 17 оборотів в хвилину.

Чому не можна використовувати установку прямо зараз

Перш, ніж приступати до повномасштабних випробувань у космосі, вченим потрібно відповісти на ряд питань. А саме, чи надовго закріплюється ефект від навчання знаходженню в центрифузі, чи не має такий підхід віддалених наслідків для здоров’я і, найголовніше, як довго астронавтові потрібно приймати цю «гравітаційну ванну» для того, щоб компенсувати негативні наслідки невагомості.

Як тільки доцільність і безпеку підходу, розробленого командою CU Boulder, буде доведена, можна буде очікувати появу першої робочої установки по створенню штучної гравітації в умовах космосу.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus