USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Шанай-тімпішка: загадкова річка, у якій можна зваритися. Відео
До 2011 року загадкова кипляча ріка вважалася легендою інків. Відтоді вчені ламають голову, як вода у річці може нагріватися до 98℃?

У річку Шанай-тімпішка краще не пірнати, адже у ній легко можна зваритися. Місцеві вважали, що до стану окропу її нагріло сонце. А вчені і досі ламають голову над загадкою річки-чайника.

Ця історія для світової наукової спільноти починається не так давно. Тільки уявіть собі, до 2011 року кипляча ріка Шанай-тімпішка вважалася легендою інків. До того як перуанський дослідник Андреас Рузо пішов у джунглі Амазонії писати дисертацію про джерела геотермальної енергії у Перу.

«Я побачив дим. Пару, що піднімалася з-поміж дерев, і потім я побачив її. Я одразу ж поліз за термометром. Середня температура у річці виявилася +86℃», - пише Андреас Рузо, першовідкривач ріки Шанай-тімпішка.



Маленька експедиція знайшла 6 кілометрів окропу, захованих серед джунглів. Вшир – як дві смуги автошляху. Найгарячіші ділянки річки Шанай-тімпішка буквально киплять: +98℃.

Ріка несе смерть усьому живому, що ризикне зануритися у її води. За лічені секунди людина тут може отримати опіки третього ступеню. Але місцеві племена до дивного сусідства із киплячою рікою звикли. Воду Шанай-тімпішки використовують для приготування їжі, лікувальних еліксирів та прання.



Але як ріка з киплячою воду з’явилася у Амазонії?

Дані кажуть, що ріка існує незалежно від вулканів. Вона не вулканічного і не магматичного походження. І до найближчого вулкану 700 кілометрів. Я питав у вулканологів: як кипляча ріка може існувати? Жоден не може знайти причину.

Поки вчені ламають голови, Андреас із однодумцями намагаються зберегти природний феномен. Перу – великий експортер деревини, і вирубка лісів ставить під загрозу саме існування ріки, що кипить.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus