USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Саудівська Аравія побудує футуристичне місто з жителями-роботами
Саудівська Аравія виділить $ 500 млрд на будівництво найбільшого мегаполісу NEOM площею 26 500 кв. км. Місто буде повністю забезпечене енергією від відновлюваних джерел і стане найбільшим населеним пунктом, в якому не будуть використовуватися викопні види палива. При цьому велику частину населення NEOM складуть роботи, а не люди.

Саудівська Аравія планує побудувати мегаполіс NEOM на березі Червоного моря на кордоні з Єгиптом і Йорданом. Про ці плани розповів спадковий принц Саудівської Аравії Мухаммад ібн Салман Аль Сауд на конференції Future Investment Initiative в Ер-Ріяді, передає Hightech.fm.

За допомогою NEOM арабська країна планує диверсифікувати свою економіку і стати менш залежною від природних ресурсів, в першу чергу, від нафти. Футуристичне місто, площа якого в 33 рази перевищить площу Нью-Йорка, буде отримувати всю енергію від сонячних і вітрових установок. Якщо проект буде реалізований, то NEOM стане найбільшим населеним пунктом, що використовує виключно відновлювані джерела енергії.

На будівництво мегаполісу уряд Саудівської Аравії спільно з приватними інвесторами виділить $ 500 млрд. Частину коштів країна планує отримати в результаті продажу 5% нафтового гіганта Saudi Aramco. Також інвестувати в місто майбутнього пообіцяв глава SoftBank Масаесі Сон, який в найближчі роки планує вкласти у футуристичні технології більше $ 880 млрд.


За даними Arab News, основними секторами інвестицій в NEOM стануть харчова промисловість, біотехнології, інноваційне промислове виробництво, цифрові науки, енергетика і використання водних ресурсів, а також людські ресурси і розваги.

Транспорт в NEOM буде автономним, а більшість послуг надаватимуть роботи. Передбачається, що роботів в мегаполісі буде більше, ніж людей. Жителям місто обіцяє надати безкоштовну освіту «світового класу» і доступ до повного спектру електронних держпослуг.

«Ми побудуємо місто з нуля. Воно буде адаптоване для безпілотників і стане центром розвитку робототехніки. NEOM стане місцем для мрійників, які хочуть створити щось зовсім нове, екстраординарне», - заявив ібн Салман.

Мастерплан проекту поки не підготовлений, однак завершити перший етап будівництва країна має намір до 2025 року. Главою NEOM стане Клаус Кляйінфельд - в минулому він керував металургійною компанією Alcoa і очолював Siemens AG.

Багато ІТ-корпорації планують побудувати свої версії міст майбутнього. Так, Sidewalk Labs, дочірня компанія Google, побудує в канадському Торонто розумний район Quayside площею 8 кв. км. Alibaba планує перетворити китайський Лас-Вегас - адміністративний район Макао - в центр сучасних технологій. Крім того, в Китаї збираються побудувати понад 285 еко-міст, а також місто-ліс.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus