USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Розкрили таємницю трьохтисячолітнього скарбу з Карамболо
Золоті прикраси були виявлені у 1958 році.

Іспанські вчені заявили про те, що загадкові золоті прикраси зі скарбу, який був виявлений недалеко від Севільї, були виготовлені місцевими жителями, а не фінікійцями, як передбачалося раніше, передає Дзеркало тижня.

Скарб на пагорбі Ель Карамболо був виявлений у 1958 році, він складається з 21 золотої прикраси тонкої роботи, загальна вага яких становить близько трьох кілограм. Їх закопали в керамічному горщику, можливо в межах якогось святилища. Вчені датували скарб з Карамболо періодом 2770-2500 років тому. З моменту знахідки між дослідниками не вщухають суперечки з приводу того, звідки взялися скарби. За однією версією, вони місцевого походження, за іншою — їх привезли фінікійці, які незадовго до цього з'явилися на півострові.

Тепер же вчені з університету Уельви вивчили прикраси за допомогою мас-спектрометра. Також вчені проаналізували співвідношення ізотопів свинцю в сплаві. Різна кількість домішок у сплавах дає змогу приблизно визначити місце походження руди.

І мас-спектрометрія, і ізотопний аналіз показали схожі результати — прикраси з Карамболо були зроблені з місцевого золота, видобутого неподалік. Дослідники припускають, що, можливо, скарби з Карамболо були переплавлені з більш давніх артефактів, які ховали разом з покійними в Валенсиніде-ла-Консепсьон.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus