USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Розкрили таємницю «інопланетних сигналів»
Вчені Нанкінського університету (Китай) знайшли нове пояснення загадковим швидким радіо-вибухам, під час яких за кілька мілісекунд в космічний простір викидається величезна кількість енергії.

Одна з гіпотез припускає, що це явище пов’язане з діяльністю інопланетних цивілізацій. Однак, на думку китайських астрофізиків, спалахи пов’язані з утворенням кори на «дивних» зірках. Про це повідомляє Zik з посиланням на Science Alert.

Перший швидкий радіоімпульс був виявлений в 2001 році радіотелескопом в Австралії, дані з якого обробили до 2007 року. З тих пір підтверджено існування декількох десятків таких сигналів. Ймовірними джерелами називалися або нейтронні зірки, які злилися одна з одною, або важкі пульсари, які перетворюються на чорну діру. Деякі дослідники критикують ці гіпотези, оскільки іноді радіо-вибухи повторюються.

Китайські вчені вважають, що джерелом швидких «вибухів» стає особливий тип нейтронних зірок – «дивні зірки». У надрах цих об’єктів утворюється кварковий «суп», що складається з трьох різновидів кварків, включаючи дивні кварки. Ця матерія знаходиться в низькому енергетичному стані, що робить її стабільною. Відповідно до теоретичної моделі, в ній іноді утворюється звичайна адронна матерія (що складається з нейтронів), яка витісняється з зірки і утворюють кору на її поверхні. Кора з часом стає все важчою, і в якийсь момент часу руйнується.

Оголена кваркова зірка на короткий час стає джерелом електрон-позитронних пар і генерує електромагнітне поле. Це, в свою чергу, призводить до прискорення електронів і позитронів до швидкостей, близьких до швидкості світла. При русі частинки випускають когерентне радіовипромінювання, яке реєструється як швидкий радіо-вибух. Потім адронна кора відновлюється і цикл повторюється заново. Період формування кори може бути дуже довгим, що пояснює поодинокі випадки радіо-вибухів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus