USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Розкопали курган: археологи знайшли в похованні бронзової доби незвичайний ніж
Археологи Сариаркінського археологічного інституту в Казахстані знайшли «хвостатий» ніж і тесло з руків’ям епохи бронзи.

Такі предмети побуту виявлені на території країни вперше, запевняють казахстанські дослідники.

Артефакти вчені знайшли під час досліджень на території історико-археологічного парку Талди. Він розташований в Шетському районі Карагандинської області.

«В Талди ми досліджували п’ять великих об’єктів епохи бронзи. Вони являють собою земляні кургани, обнесені концентричними огорожами. Тобто плитами, встановленими на ребро. Поховання здійснювалися в ґрунтових ямах і кам’яних ящиках. Орієнтація – Захід – Схід. В головах ставився керамічний посуд, прикрашений геометричним орнаментом», – розповідає археолог Ігор Кукушкін.

Примітно, що місцеві жителі досить високо цінували посуд і не викидали його в разі утворення тріщин, а стягували їх мідними скобами.

Як відзначили вчені, жінок, як правило, в похованнях супроводжують прикраси. Це браслети, намиста, гривні, бляшки. А ось чоловіків ховали з наконечниками стріл і ножами. В одному з таких поховань і були знайдені рідкісні знаряддя праці. Спочатку археологи знайшли «хвостатий» ніж.

«Традиційна форма ножів – листоподібна. Заточка йде з обох сторін. Їх можна кваліфікувати як кинджали. Вперше ми знайшли ніж, що належить до класу хвостатих. Вістря у нього не пряме, а зігнуте, як дуга. Одна частина заточена, інша – потовщена. Призначення у нього точно побутове. Він масивний і зручний. Можливо, ніж такої форми – це навіть якесь запозичення», – пояснює Ігор Кукушкін.

Іншою дивовижною знахідкою стало тесло. Це теслярський інструмент, схожий на сучасну стамеску.

«Тесло використовували для роботи по дереву. За допомогою нього робили колісниці та кухонне начиння. Унікальність знайденого інструменту в тому, що у нього є ручка», – говорить археолог.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus