USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Розгадали таємницю Базельського папірусу
У власності Базельського університету (Швейцарія) знаходиться 65 історичних документів, написаних на п’яти різних мовах. Один з них, так званий Базельський папірус, довгий час залишався загадкою для дослідників. Обидві його сторони покривав дзеркальний напис, але вчені не могли його розшифрувати. Зараз фахівці, просканувавши його ультрафіолетовим та інфрачервоним випромінюваннями, виявили, що це не один папірус, як вважалося раніше, а ціла група, склеєна разом. Про відкриття повідомляється на сайті університету, пише Свідок.

Професор древньої історії Сабіна Хьюбнер (Sabine Huebner) розповіла про зміст документа:

«Це сенсаційне відкриття. Більшість паперів – листи, контракти і рецепти. Тепер текст можна прочитати, і він дуже цінний. Зараз ми можемо з упевненістю сказати, що він присвячений медицині і датується періодом пізньої античності. У ньому йдеться про «істеричне апное». Тому припускаємо, що його написав або Гален, або хтось, хто коментував його роботи ».

Гален – давньоримський медик грецького походження, який жив у другому столітті нашої ери. Він застав антоніновську чуму, що почалася в 166 році, і коротко описав її в своїх записах. Крім того, систематизував знання античної медицини і коментував праці Гіппократа.

Надалі Сабіна Хьюбнер сподівається відцифрувати знайдені документи і доповнити ними міжнародну базу даних. За її словами, папіруси часто доходять до нас обривками і обмін з іншими колекціями, що знаходяться в Страсбурзі, Лондоні та Берліні, міг би принести більше інформації.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus