USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Роботи замінюють працівників у магазинах
Wal-Mart і інші великі роздрібні магазини під тиском конкуренції з боку Amazon звертаються до технологій за виконанням механічної роботи.

У минулому серпні 55-річна працівниця Wal-Mart виявила, що її робоче місце зайняв робот. Її завданням був підрахунок готівки і відстеження помилок в бухгалтерських книгах магазину, що вона і робила в дальній кімнаті офісного крила без вікон. Вона заробляла $ 13 в годину.

Про це пише В’ячеслав Голованов, головний редактор сайту Geektimes.

А тепер магазини Wal-Mart перейшли на використання масивних сірих агрегатів, що підраховують по вісім купюр в секунду і по 3000 монет в хвилину. Машина Cash360 цифровим чином розміщує гроші на рахунку в банку, і Wal-Mart заробляє свої відсотки швидше, ніж ці гроші перевезла б машина інкасаторів. Машина використовує ПО для передбачення необхідної кількості готівки в певний день, щоб зменшити обсяги зберігання купюр.

«Вони вважають, що цей спосіб обробки грошей буде більш ефективним», - сказала працівниця, яка пропрацювала в магазині десять років.

Тепер майже у всіх з 4700 магазинів Wal-Mart в США є апарати Cash360, і вони витісняють тисячі працівників. Велика частина працівників перейшла з цієї роботи на позиції в торговому залі, як стверджує представник магазину. Більше 500 людей пішли з компанії. Бухгалтер магазину, яку замінили в минулому серпні, тепер стоїть біля входу і вітає клієнтів, чим заробляє, як і раніше, по $ 13 на годину.

«Обслуговуючий персонал і працівники відділу роботи з клієнтами залишаться на місці», - говорить Джудіт Маккенна, головний операційний директор Wal-Mart в США. Але, додає, вона: «Технологія розвивається дуже цікавим чином, і ролі працівників постійно змінюються і зсуваються».

Покупки поступово переходять в онлайн, зарплати ростуть, а доходи роздрібного продажу зменшуються - ця формула тисне на всіх рітейлерів, починаючи з Wal-Mart і закінчуючи Тіффані, і змушує їх шукати технології, здатні виконувати механічну роботу роздрібних продавців або повністю замінити їх.

Економісти кажуть, що багато робочих місць в роздробі дозріли для автоматизації. Згідно зі звітом Citi Research від 2015 року, «високий ризик» того, що дві третини робочих місць в роздробі в США зникнуть до 2030 року.


апарат Cash360

Каси самообслуговування можуть замінити касирів. Автономні пересувні пристрої можуть займатися доставкою замовлень і інвентаризацією складу. Навіть більш складні завдання, на зразок рад з приводу того, яку іграшку або сорочку краще купити клієнту, може обробляти комп'ютер, у якого є доступ до історії покупок клієнта - приблизно так, як це сьогодні відбувається в онлайні.

«Основний показник для придатності до автоматизації - рутинна операції», - каже Ібрагім Рахбарі, економіст в Citi Research. «Велика проблема полягає в тому, що в роздробі зайнятий пристойний відсоток працюючих людей».

У США майже 16 млн людей, або 11% з тих, що не працюють на фермах, зайняті в роздрібній індустрії, в основному на посадах касирів та продавців. Ця індустрія затьмарила сектор реального виробництва, був найбільшим роботодавцем 15 років тому, а нині – стискається. Тепер із закриттям магазинів зникають і робочі місця в роздробі. З січня в економіці США зникла 71 000 робочих місць в роздробі, за даними Комісії з питань праці.

«Зникнення робочих місць в роздробі, станься на більшому масштабі - а це здається досить імовірним в довгостроковій перспективі - зробить ринок праці ще менш привабливим для працюючих людей, у яких і так вже мало можливостей отримати стабільну і добре оплачувану роботу», - говорить Девід ОТОР, економіст з МТІ.

Раніше в цьому році Беверлі Хендерсон стала менше заробляти і позбулася бонусів, пов'язаних з медициною, коли вона пішла з Wal-Mart на хвилі змін в області офісної роботи. «Мені 59 років, - сказала вона. - Я ніколи не працювала в торговому залі. Я завжди працювала в офісі, і в зал не збиралася».



У цих індустріях прогнозується найбільший ризик заміни працівників роботами до 2030 року.

На першому місці - готелі та заклади громадського харчування. Далі йдуть перевезення і склад, здача внайми нерухомості, роздрібна торгівля, оптова торгівля, адміністративні послуги та служби підтримки, виробництво, будівництво. Замикають список фінансові послуги та страхування.

Тепер Беверлі Хендерсон офіс-менеджер на місцевому підприємстві, яке не може дозволити собі надавати їй ті ж пільги або зарплату в $ 16,75 за годину, які вона отримувала протягом 16 років, працюючи в Wal-Mart.

«Я б ніколи не пішла з Wal-Mart. Вони добре мені платили», - сказала мешканка Саутпорта, штат Північна Кароліна.

У Wal-Mart Хендерсон працювала з рахунками-фактурами, а тепер цю роботу виконує централізована технологія.

Автоматизація проникає в багато областей роздрібу. «Тіффані» використовує машини для полірування найпростіших виробів, наприклад, срібла, під час виробництва. В Home Depot Inc. з'явилися каси самообслуговування, і проводяться тести з додатковими ручними сканерами, завдяки яким клієнти зможуть купувати великі речі на зразок пиломатеріалів.

«Ми хочемо зробити магазини простіше, щоб вивільнити наших працівників, які зможуть зайнятися продажами», - сказав в інтерв'ю Керол Тоум, головний фінансовий директор Home Depot.

Wal-Mart давно вже намагається підвищувати ефективність свого бізнесу, як в магазинах, так і всередині значною ланцюжка поставок. І хоча там працює 1,5 млн жителів США, кількість працівників магазину на квадратний метр зменшилася на 15% за десять років, згідно з аналізом, проведеним WSJ.

Деякі магазини експериментують з сенсорними екранами для самостійного повернення продукції. Каси самообслуговування все частіше замінюють звичайні, як каже чоловік, знайомий зі стратегією компанії.

Кілька патентів з Wal-Mart пропонують варіанти використання технологій, що поліпшують якість обслуговування. Один описує систему з розпізнаванням облич, яка буде відслідковувати незадоволеність користувача і відповідним чином підлаштовувати кадрове забезпечення. У сотнях магазинів роботи змінюються так, щоб підтримувати нові сервіси, на зразок видачі замовлень, зроблених через інтернет, в продуктових магазинах.

У двох магазинах Wal-Mart тестує систему з сенсорними екранами, що демонструють покупцям різницю між пристроями на зразок приєднаний до інтернету колонками і термостатами. «Нам не потрібен помічник, щоб зрозуміти, як це працює, але він там є, він обслуговує і відпускає клієнтів», - говорить Маккенна.

Апарати Cash360 дозволяють касирам обробити гроші для цифрового розміщення в банку, скануючи руку працівника і розпізнаючи унікальний малюнок вен.

Мета полягає не в тому, щоб зменшити кількість роздрібних працівників, каже Брайан Маккейб, президент дочірньої компанії фірми G4S PLC, яка розробила системи для роботи з готівкою спільно з Bank of America Corp. «Ми можемо оптимізувати працю, - говорить він. - А як конкретний роздрібний магазин користується такою можливістю, залежить вже від нього».

Автор оригіналу: Sarah Nassauer
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus