USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Рідкісна знахідка: у бурштині виявили проросле насіння, якому мільйони років. Фото
19 Листопада 2021 11:37
0
Насіння дозріває на дереві та проростає, потрапивши у ґрунт. Це є вирішальним етапом розповсюдження виду. Та іноді трапляються ситуацію, коли насінина проростає тоді, коли ще прикріплена до материнського дерева. А, як виявилося, іноді трапляються ситуації, коли таке «немовля» потрапляє у смолу, яка перетворюється на бурштин.

Передчасне проростання насінини, коли вона ще прикріплена до дерева – річ рідкісна. З 1965 року таку подію зафіксували лише один раз. Та якщо такі ситуації відбуваються зараз, то логічно припустити, що вони відбувалися й раніше. Проблема була у тому, що прямих доказів не існувало до сьогодні, коли у шматку бурштину виявили невелику шишку, насіння якої проросло передчасно.
Передчасно проросле насіння у бурштині
Передчасно проросле насіння у бурштині

Еоценовий бурштин

Виявлений шмат бурштину разом з шишкою, насіння якої проросло – це феноменальне відкриття. Науковці датували знахідку 40 мільйонами років, тоді на Землі була доба еоцену. Насіння, яке проросло, формує паростки по п’ять голок. Це дало науковцям розуміння, що виявлена шишка належить до вимерлого виду сосни Pinus cembrifolia.

Вчені поки не знають, коли саме почалося передчасне проростання: до потрапляння шишки у смолу, яка пізніше перетворилася на бурштин, чи після цього. Проте вони впевнені, що після «муміфікації» паростки точно збільшилися у розмірах. Цілком ймовірно, що більша частина процесу росту відбулася тоді, коли насіння було поховане у смолі.

Знахідка є дуже цінною для дослідників, адже доводить, що такі аномалії передчасного проростання існували за десятки мільйонів років до сьогодення. Також знахідка дозволить вивчити ранні етапи розвитку виду, який давно припинив своє існування.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus