USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Птаха, яка не вміє ходити: цікаві факти про чорного стрижа
Чорний стриж усе життя проводить у польоті. Його короткі лапки не пристосовані до будь-якого виду руху. Зате своїми надміцними кінцівками, як гачком, стриж здатен зачепитися за найменший виступ на вертикальній поверхні.

Про це повідомляє 24 канал.

Чорні чижі прекрасно пристосовані до природного середовища проживання, а тривалість їхнього життя становить чверть століття, а іноді й більше.

Відносно невеликий чорний стриж є надзвичайно цікавою птахою. Він належить до роду стрижів і сімейства серпокрильців. Багатьом ці птахи відомі під назвою баштовий стриж.

Своєю формою стрижі нагадують ластівок. На горлі й підборідді добре проглядається округла пляма білуватого кольору. Очі та дзьоб темного кольору, а лапи характеризуються світло-бурим фарбуванням.
Особливістю молодих птахів є світліший відтінок пір’я з брудно-білою облямівкою. У літній період оперення здатне сильно вигоряти, тому зовнішній вигляд стрижів стає менш показним.

Цікаві факти про стрижів

Чорний стриж є єдиною птахою, яка здатна харчуватися, пити, спаровуватися і навіть спати під час польоту. Він може проводити у повітрі декілька років і не сідати на поверхню землі.

Спочатку основним місцем проживання стрижів були гірські місцевості, які поросли густими лісами. Однак зараз ці птахи все частіше поселяються неподалік людських осель і водойм.

Стрижі абсолютно не вміють ходити. За допомогою коротких і дуже сильних лап, ці птиці легко чіпляються за будь-які шорсткі поверхні на вертикальних стінах або скелях.
Вони відносяться до тих небагатьох птахів, які здатні знищувати величезну кількість шкідників, зокрема, тополеву міль і комарів.

У дикій природі в чорних стрижів практично немає ворогів. Однак вони потерпають від порожнинних кліщів, які здатні викликати досить серйозні захворювання у птахів.

Пташенята здатні впадати у своєрідне заціпеніння, яке супроводжується зниженням температури тіла й уповільненим дихання. Таким чином накопичені жирові запаси дозволяють їм відносно легко витримувати тижневе голодування. Коли батьки повертаються, пташенята виходять зі стану вимушеної сплячки, і в результаті посиленого харчування, дуже швидко набирають втрачену масу тіла.
У процесі вирощування потомства самець за раз здатний принести у дзьобі приблизно тисячу комах.

Дорослі стрижі можуть втрачати третину своєї ваги абсолютно без шкоди для здоров’я і з повним збереженням рухової активності.

Молоді птахи в осінній період відправляються на зимівлю в теплі країни і залишаються там приблизно на 3 роки. Досягнувши статевої зрілості, стрижі повертаються на місця гніздування, де і виводять власне потомство.

Чорні стрижі – найшвидші та дуже витривалі птахи. Середня швидкість польоту може досягати 120 кілометрів на годину, що майже вдвічі перевищує швидкість польоту ластівки.
Коментарів: 4
Олена Показати IP 23 Березня 2024 16:13
Дуже цікаво
Анонім Показати IP 6 Квітня 2024 01:01
Дякую за статтю
Ангеліна Показати IP 7 Липня 2024 11:50
Дуже цікаво і пізнавально Дякую за статтю
Олексій Показати IP 15 Липня 2024 14:30
Цікаві факти. До мене зараз залетів один. Мабуть через аномальну спеку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus