USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Прорив: швейцарські вчені створили штучну форму життя
Вчені вперше створили ген живого організму, повністю згенерований комп’ютером.

Фахівцям Швейцарської вищої технічної школи Цюріха вдалося створити перший у світі комп’ютерний ген живої істоти.

Як пише видання, він отримав назву Caulobacter ethensis-2.0. Про це інформує Урядовий кур'єр.

Відомо, що вчені спростили ДНК мікроорганізму Caulobacter crescentu, отримавши абсолютно новий ген. За основу вони взяли матеріали досліджень вченого Крейга Вентера, який більше 10 років тому синтезував перший «синтетичний» мікроорганізм на основі ДНК іншої бактерії.

Новий ген є більш модифікованим і життєздатним, зазначають творці.

За словами авторів статті, нова розробка відкриває великі можливості для всього людства. Зокрема, як зазначив керівник дослідження Біт Крістен, такий ген можна буде використовувати для конкретних цілей – створювати вітаміни та ліки.

Крім того, вчені припускають, що в майбутньому можна буде робити не тільки копії вже існуючих у природі живих істот, але й створювати абсолютно нові організми.

Тобто, мова не йде про якихось небезпечних мутантів. Як пояснюють творці, за новою методикою можна буде переписувати генетичну програму організмів так, щоб вони поєднували в собі максимальне число корисних ознак (наприклад, одночасно давали б молоко, синтезували антибіотики і при цьому залишалися лише культурою клітин в пробірці).



«З отриманими нами знаннями ми зможемо поліпшити будова алгоритму і розробити повністю функціональну версію генома 3.0, – коментують свою роботу дослідники, – це може призвести до створення синтетичних мікроорганізмів, які будуть розроблені для певних цілей. – Можна синтезувати вакцини ДНК, а також організми, здатні виробляти вітаміни і ліки», – кажуть швейцарські генетики.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus