USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Пральний порошок з грибів замінить синтетичні аналоги
12 Листопада 2018 15:22
0
Нікому і в голову не прийде, що прати речі можна за допомогою звичайних грибів.
До цього здогадалася датська фірма Novozymes, на думку якої саме гриби надають субстанції ефективність.
Ефект виходить карколомний: чарівний порошок очистить все - будь то пляма від кетчупу або від жирної олії. Секрет криється в ферментах, повідомляє портал Аграрії разом з посиланням на National Geographic.

Ферменти, або ензими - зазвичай досить складні молекули білка, рибозими або їх комплекси, які прискорюють хімічні реакції в живих системах.
Кожен фермент, згорнутий в певну структуру, прискорює відповідну хімічну реакцію: реагенти в такій реакції називаються субстратами, а отримувані речовини - продуктами. Так ось, дослідники з Данії придумали, як змусити гриби розщеплювати споживані ними з'єднання: для цього створили унікальний спосіб виділення ферментів.
Органіка, що входить в раціон гриба, має властивості відлущування плям і жиру. Більш того, екологічний порошок здатний діяти за призначенням при низьких температурах, а це означає, що витрачати зайву енергію на підігрів води не потрібно.
І значимий факт: порошок екологічно чистий. Тому через відсутність отруйних хімічних речовин природа від подібних прань не постраждає.
Коментарів: 1
Сергій Показати IP 27 Березня 2022 17:35
Синтетичні детергенти є досить серйозною проблемою для довкілля. Гриби - досить цікаві об'єкти. Скажімо, деревні волокна зклеюються лігніном. Рокладом лігніну у атмосферних умовах займаються виключно гриби, і це займає досить багато часу. Гриби є взагалі дуже могутніми друзями людини, яка цікавиться мікологією. Та сама триходерма - доволі відома людям, які займаються сільським господарством. Гриби - це насправді наші друзі та помічники, союзники. Хто не цікавилися мікологією, ті частіше вважають їх ворогами. Але гриби не лише їдять, але й застосовують у найрізноманітніших галузях життєдіяльності. І навіть у пральних порошках.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus