USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: «Пожежі» в океані та їхні руйнівні наслідки
Теплові хвилі нещадно руйнують морську екосистему.

Вчені зафіксували зростання на 50 відсотків інтенсивності теплових хвиль за останні 30 років. Це загрожує каскадним вимиранням підводного світу.

Кілька регіонів Тихого, Атлантичного та Індійського океанів особливо вразливі до стрибків температури води через їхню «тендітну» біорізноманітність і поширеність видів вже на своїх «теплих краях».

Коралові рифи в Карибському басейні, морські трави в Австралії і лісові водорості з Каліфорнії особливо постраждали від так званих «підводних пожеж» теплових хвиль. Втрата цих важливих частин в складній екосистемі може призвести до каскадного вимирання, яке в підсумку впливає на людей, оскільки притулок зруйнований, а харчовий ланцюг порушений, зазначає в своєму випуску ТСН.

Провідний дослідник Ден Смейл з Морської біологічної асоціації у Великій Британії порівняв це явище з лісовими пожежами.
«У вас є лісові пожежі, викликані спекою, які виводять величезні лісові площі, але це відбувається і під водою, - сказав він The Guardian. - Гинуть водорості та морські трави. Протягом декількох тижнів або місяців вони відбулися вздовж сотень узбереж».

Як людство може врятувати землю від кліматичних змін?

Дослідження, яке проаналізувало широкий спектр даних, зазначає, що «найчастіше такі явища спостерігалися в більшості океанічних басейнів протягом останнього десятиліття». Прогнози вказують на те, що теплові хвилі стануть частішими, інтенсивнішими і довшими. Океани відчувають глобальне потепління на собі, поглинаючи близько 90 відсотків тепла, що потрапляє в атмосферу. Вони тепер страждають від додаткових наслідків спричинених тепловими хвилями.

«Зміна клімату є поступовим процесом, але набагато драматичніші наслідки можуть бути викликані цим екстремальним потеплінням», – повідомив The New York Times біолог Роберт Міллер з Каліфорнійського університету, Санта-Барбара. «У деяких випадках екосистеми можуть бути не в змозі відновитися після цього, - додав він. – Отже, наслідки зміни клімату ми можемо відчути набагато раніше, ніж очікуємо».

Нагадаємо, учені підрахували, скільки у землян залишилось часу, щоб зупинити катастрофічні зміни клімату - увесь світ має вжити «безпрецедентних» заходів до 2050 року і звести нанівець викиди вуглекислого газу, аби запобігти смертельним наслідкам глобального потепління.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus