USD 41.40 41.70
  • USD 41.40 41.70
  • EUR 41.55 41.70
  • PLN 10.40 10.67
Світ вражає: Понад сто монет: у Польщі знайшли унікальний скарб династії Каролінгів
Лукаш Щепаньські, археолог з Острудського музею в Польщі, повідомив в середу, 5 травня, про виявлення скарбу каролінзьких динаріїв, унікального для цієї частини Європи.

Знахідка складається зі 118 срібних монет і їхніх фрагментів.

Вчені знайшли динарії імператора Людовика Благочестивого (814−840) і короля Карла Лисого (840−877) з франкської династії Каролінгів.

Монети були виявлені під час дослідження мультикультурної археологічної пам’ятки в комуні Біскупєц в Новому міському повіті.

На думку Щепаньські, який керував археологічними роботами, скарб середньовічних монет Каролінгів в цій області є чимось незвичайним і тому важко інтерпретується.

Археологи поки знайшли в цій частині Європи тільки поодинокі монети того періоду, викарбувані на монетних дворах Західної Європи, а для торгівлі використовували в основному арабські монети.

Раніше унікальні знахідки каролінзьких монет включали три динарії, виявлені в Янові Поморському, на місці легендарного торгового центру вікінгів Трусо. Серед них два динарії Людовика Благочестивого, один з яких використовувався як кулон і вважається одним з найдавніших предметів християнської релігії в цій частині Європи.

Околиці Біскупці, де зараз знайдений скарб каролінзьких динаріїв, є колишнім слов’яно-прусським кордоном. Ймовірно, він був захований на місці безлюдного поселення в пісках, покритих лісом.

«Функціонування поселення в Трусо і пов’язана з цим діяльність вікінгів нині є найбільш явним ключем до розгадки, який може вказувати на те, як скарби досягли території стародавньої Пруссії. У IX столітті ми помічаємо явне посилення загрози, яка походить від вікінгів. Наприклад, Париж обложений в 845 році. Водночас скандинави активізують торгівлю в Прибалтиці», – сказав Щепаньські.

Відкриття було зроблено членами Асоціації детекторів «Гриф», які за допомогою металошукачів виявили перші дві монети і фрагменти двох наступних. Вперше скарб буде представлено публіці в музеї Оструди в середині травня, під час Ночі музеїв.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus