USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Політ на Марс: як людство намагалося потрапити на червону планету та у чому особливість нової експедиції
Новий марсохід «Наполегливість» відправили на Марс. Він стартував о третій дня за Києвом з мису Канаверал в штаті Флорида.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Дотягнутися до Марсу люди намагалися з початку 1970-х років. Саме тоді були запущені два радянські планетоходи, Марс-2 і Марс-3. Один розбився під час посадки, сигнал з іншого зник через 14,5 секунд після запуску.

Перший американський марсохід «Соджорнер» висадився на червону планету лише в 1997 році. Він важив в сто разів менше за сучасні – усього десять кіло. І пропрацював 87 марсіанських діб, хоча розрахований був на 30. Відтоді NASA запускало ще три марсоходи.

На Марс «Наполегливість» летить не одна. З нею – гвинтокрил. У цьому унікальність нинішньої експедиції: перший політ на чужій планеті. Він зможе літати лише по кілька хвилин – потім доведеться сідати для підзарядки. Тож перші завдання будуть дуже простими.

На гвинтокрилі розміщена сонячна батарея, яка накопичуватиме енергію, антена для бездротового зв’язку, два гвинти завширшки 1,2 м – вони роблять по 2400 оборотів на хвилину, а нижче фюзеляж з батареєю, яка накопичуватиме енергію, там же – сенсори, які дозволять гвинтокрилу автономно рухатися.

Ще один безпрецедентний напрямок експериментів – перевірити якість тестового скафандра.

«Ми будемо робити досліди в атмосфері Марсу, аби зрозуміти, витримують ці матеріали чи ні. Потім досліди на поверхні Марсу, аби бути точно певними, що скафандри для астронавтів витримають протягом усієї їх місії. Ми роками про це говорили!» – зазначає головна інженерка-розробниця Емі Росс.

Але для цього спершу треба вдало сісти на планету – це має статися наступного року наприкінці лютого. Посадка – найскладніший етап, твердять вчені

«У всіх марсіанських місіях час від входження в атмосферу планети до торкання поверхні називають залежно від місії шістьма чи сімома хвилинами жаху. Одразу кілька складних технологій мають спрацювати, аби швидкість вправно впала від 19 тисяч кілометрів на годину до нуля. Це найризикованіший етап місії», – говорить Скотт Хаббард, професор аеронавтики та астронавтики в Стенфордському університеті.

Однотонна «Наполегливість» коштувала NASA понад два мільярди доларів, ще принаймні у триста мільйонів обійдеться підтримання марсоходу після запуску. Він сяде в районі кратера Джезеро, де, вважають вчені, знаходиться дельта сухої річки, і збиратиме зразки гірських порід та ґрунту, які можуть містити рештки давнього життя. Їх марсохід в спеціальних контейнерах залишить на поверхні планети, аби в 2026 році ще одна місія доправила їх на Землю для ретельних аналізів.
Коментарів: 2
вояк Показати IP 31 Липня 2020 12:27
Як має літати гвинтокрил,якщо на Марсі відсутня атмосфера?
Хак мозку до вояк Показати IP 31 Липня 2020 14:29
На Марсі присутня атмосфера! Склад її правда дещо інший ніж знайомий нам тут на Землі. До вашого відома там ще й вітри ураганні бувають, пилові бурі, які намітають дюни висотою в 50 м.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus