USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Покинуті міста світу, які не перестають інтригувати
Туристів приваблюють нерозгадані таємниці та масштаби покинутих міст.

Серед туристів окремим видом подорожей виділяються поїздки до покинутих міст у різних куточках світу. Цікаві такі міста глобальністю залишеної забудови та особливою атмосферою, яка тут зберігається.

Британське видання The Guardian назвало п’ять найбільш масштабних та жахливих покинутих міст у різних куточках світу, передає ТСН.

Ангамуко, Мексика
Нещодавнє лазерне сканування лісів Мексики показало давнє місто Ангамуко, яке заселяла цивілізація пурепеча. Його відкриття показало, що чисельність цих племен була значно більшою, ніж припускали спочатку. Так, лише Ангамуко населяло близько 100 тисяч аборигенів.

Тут було знайдено численні піраміди, площі, кам’яні будівлі, фундаменти та дорожні системи, що їх з’єднують.

Племена пурепеча, що тут проживали, ворогували з ацтеками. Обидві цивілізації загинули у XVI столітті, коли на континенті почали з’являтись європейці. Причиною загибелі, імовірно, послужили вірусні хвороби, до яких не були пристосовані аборигени.

Геді, Кенія
Покинуте місто розташоване на узбережжі Індійського океану, за сто кілометрів від Момбаси у Кенії. Вважається, що поселення було закладене у XII столітті. Геді був досить прогресивним містом – археологи знайшли тут старовинний водопровід та каналізаційну систему.

Під час розкопок у Геді були знайдені китайські вази та венеціанське скло, що свідчить про торгові зв'язки міста. Причина його занепаду в XII столітті залишається загадкою до наших днів.

Термессос, Туреччина
Руїни міста Термессос розташовуються неподалік сучасного курорту Анталія.

Олександр Великий порівнював це місто з гніздом орла через його неприступне розташування майже на вершині гори. 333 року до нашої ери полководець з військами підійшов до нього та не зміг взяти.

Окрасою старовинного міста вважається давньогрецький амфітеатр, який вміщував до 5 тисяч глядачів. Термессос запустів після 200-го року вже нашої ери, коли його акведук був зруйнований землетрусом і сюди погіршилось водопостачання.

Мохенджо-Даро, Пакистан
Давнє місто Мохенджо-Даро було ровесником Давнього Єгипетського царства та Месопотамії. Воно засноване близько 2500 року до нашої ери на березі річки Інд та вважається одним з перших поселень в Азії. Тому архітектура та забута культура місцевості завжди приваблювала дослідників. Проте причина його занепаду після 1900 року до нашої ери залишається невідомою.

У Мохенджо-Даро проживало близько 40 тисяч жителів, тут було добре розвинене сільське господарство, а земля була плодовитою завдяки зрошуванню водами Інда. Жителі міста також активно торгували з Месопотамією.

Прип’ять, Україна
Після вибуху на Чорнобильській АЕС реактора №4, у квітні 1986 року, повітря навколишніх міст було забруднене смертельною кількістю радіоактивних речовин. Тому жителі Прип’яті та низки інших поселень були назавжди евакуйовані звідси. Місто на момент вибуху було житлом для майже 50 тисяч робітників АЕС, їхніх близьких та дітей.

Нині зруйнована та покинута Прип’ять служить грандіозною пам’яткою людській необережності і позахмарним амбіціям радянської влади. Місто заполонила природа, тут проживають дикі тварини, а люди з різних куточків світу приїздять на екскурсію.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus