USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Покоївся у вугільній шахті: у Сербії знайшли корабель, датований третім століттям нашої ери. Відео
У відкритій вугільній шахті, розташованій у східній Сербії, знайшли римський корабель, який колись був частиною річкового флоту Вімінаціума, столиці римської провінції Мезія, повідомляє Zik.

Як зазначається, розкопки, які привели до виявлення стародавнього судна, стартували ще кілька років тому, проте в останні кілька місяців археологи змушені були припинити роботи через пандемію коронавірусу. Нині проєкт відновився і вчені можуть поділитися новими результатами.

Зауважимо, Вімінаціум – величезне римське поселення, в якому жили понад 45 тисяч осіб. У місті були храми, іподром, амфітеатр, лазні, акведуки, а також інші досягнення римської цивілізації.

Міомір Корача, керівник археологічної експедиції, заявив, що стародавнє судно, яке знайшли в руїнах Вімінаціума, датується третім століттям нашої ери.

«Римський річковий флот повинен був захищати ці землі від варварів. Нам рідко вдається виявити римські кораблі, тому що деревина зазвичай не зберігається протягом тисяч років. Але іноді нам все ж щастить, і ми знаходимо дещо цікаве», – зазначив археолог, додавши, що довжина судна становила майже дев’ятнадцять метрів.

Кораблю давали рух трикутне вітрило, а також шість пар весел. Крім великого корабля в сербській вугільній шахті вчені знайшли фрагменти двох стародавніх човнів менших за розміром.

Археологічні дослідження Вімінаціума тривають з 1882 року, але археологи підрахували, що вони досліджували тільки 4% території, яка, становить 450 гектарів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus