USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Показали єдину у світі збережену люстру давніх римлян
В іспанському місті Ельда відреставрували давню круглу керамічну масляну лампу.

Вона є єдиною відомою на сьогодні збереженою давньоримською люстрою.

Діаметр лампи – 45 см. Освітлення вона створювала завдяки отворам, заповненим оливковою олією.

У самих отворах кріпили гніт. Предмет виготовили в I ст. н. е. в майстерні гончара Луція Ероса, про що засвідчили автентичні написи, повідомляє The History Blog.
Так виглядала давньоримська люстра, виготовлена в Іберії. Нині відреставрованою виставлена в археологічному музеї Ельди
Так виглядала давньоримська люстра, виготовлена в Іберії. Нині відреставрованою виставлена в археологічному музеї Ельди

Рештки люстри виявив ще 198-го історик Антоніо Поведа на місці, де діяла майстерня. Протягом 2009-2010 років археологи знайшли ще декілька фрагментів.

Історики розповіли, що неподалік міста Ельда існувало укріпленне іберійське поселення, засноване у V ст. до н. е. на вершині пагорба гірського хребта Ель-Монастиль. Поселення процвітало завдяки землеробству та багатим мисливським угіддям. Поруч існували також багаті родовища з сировиною для виробництва кераміки.

У I ст до н. е. в поселенні вже діяли комерційні печі для обпалення гончарних виробів і виник особливий стиль Ель-Монастиль. Місцевість потрапила під вплив римлян після їх остаточної перемоги над Карфагеном. Місто отримало назву Ело та процвітало завдяки торгівлі з римлянами, які потребували збільшення виробництва кераміки. Люцій Ерос володім трьома печами, великою майстернею і складними технологіями. Його вважали одним із найуспішніших гончарів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus