USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Побачити невідомість. Опублікували перше в історії фото чорної діри: онлайн-трансляція
Астрономам вперше вдалося отримати зображення чорної діри, що знаходиться в далекій галактиці.

ЇЇ діаметр складає понад 40 мільярдів кілометрів, що в три мільйони разів перевищує розміри Землі, вчені назвали її «монстром».

Чорна діра знаходиться на відстані 500 мільйонів трильйонів кілометрів і її зображення сформували на основі даних мережі з восьми телескопів по всьому світу.

Деталі опублікували сьогодні в журналі Astrophysical Journal Letters, інформує BBC News.

Професор з університету Радбаунд у Нідерландах Гейно Фальке, який запропонував експеримент, розповів, що чорну діру знайшли в галактиці M87.

«Те, що ми бачимо, більше, за всю Сонячну систему», - сказав він.

«Вона має масу у 6,5 мільярдів разів більшу, ніж Сонце. І це одна з найважчих чорних дір, які, ми вважаємо, існують. Це абсолютний монстр, чемпіон у важкій вазі серед чорних дір Всесвіту».

На зображенні видно інтенсивне яскраве «кільце вогню», як описує його професор Фальке, яке оточує ідеально круглу чорну діру. Яскравий ореол створюється через падіння перегрітого газу в діру.

Це світло яскравіше, ніж всі мільярди інших зірок у галактиці, і тому його можна побачити на такій відстані від Землі.

Край темного кола в центрі - це точка, в якій газ потрапляє в чорну діру, яка має таку силу тяжіння, що навіть світло не може її покинути.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus