USD 41.50 41.87
  • USD 41.50 41.87
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Планета закипає. Вересень 2019-го став найгарячішим за всю історію і занурив Землю у катастрофи
Вересень 2019 року був найтеплішим на планеті за 140 років, від початку ведення спостережень.

Лише за ці 30 днів Землю спіткали природні лиха, які завдали мільярдних збитків і забрали тисячі життів, інформує ТСН.

Рекордний вересень

Глобальна температура океану цього місяця була другою найвищою за всю історію спостережень, на суші – побила всі рекорди. Про це йдеться в повідомленні Національного центру екологічної інформації NOAA.

Разом із цим період від січня до вересня був другим найтеплішим в світі після 2016 року. За прогнозами цей рік увійде до п’ятірки найгарячіших в історії.

Рекордні температури 2019 року особливо кричущі на тлі того, що зараз і без того слабкий сонячний цикл сягає мінімуму, а явища Ель-Ніньйо цього року майже не було. Зазвичай, саме це створює передумови для високих глобальних температур. Таким чином, майже рекордне тепло 2019 року є свідченням того, наскільки потужним є глобальне потепління, викликане людиною, пише ScientificAmerican.

Катастрофи на мільярди

У вересні погодні катастрофи принесли збитків на чотири мільярди доларів, йдеться у світі страхового брокера Aon. Йдеться про ураган Доріан, що зачепив Багами, США і Канаду, тропічний шторм Імельда у США, тайфун в Японії, і повінь в Іспанії.



Разом з цим станом на кінець вересня кількість стихійних лих на мільярд доларів в 2019 році складає 23. Втім вони не лише завдають збитків, а ще й смертоносні. Найбільше життів забрала повінь в Індії, в якій загинуло понад 1850 людей. Окрім цього, циклон Ідай, від якого потерпали Мозамбік, Малаві, Зімбабве, вбив понад тисячу людей. Ураган Доріан в США – понад 600.

Приголомшливе танення льоду

Вересень 2019 став переконливим доказом тривалого танення арктичного льоду через глобальне потепління. Його протяжність цього місяця була третьою найнижчою за історію спостережень після 2012 і 2007 років. Річний мінімум протяжності морського льоду настав 18 вересня, згідно з даними Національного центру даних зі снігу та льоду.



Тим часом починаючи від 1980-х років, швидкість танення Гренландського льодовикового щита збільшилася у шість разів. За останні десять років кількість льоду, який він втратив, сягнула небачених масштабів.

Раніше повідомлялося, що науковці передбачили прискорення кліматичної катастрофи.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus