USD 41.40 41.70
  • USD 41.40 41.70
  • EUR 41.55 41.70
  • PLN 10.40 10.67
Світ вражає: Після смерті у мозку людини майже добу росте активність деяких генів. Дослідження
Американські вчені встановили, що щонайменше через добу після смерті в корі людського мозку експресія деяких генів не тільки зберігається, але і підвищується. Експресія генів – це процес, при якому спадкова інформація від гена перетворюється в РНК або білок.

Результати спостережень дослідників опублікував журнал Scientific Reports, пише Страна.

Традиційно вважалося, що синтез білка й інші клітинні функції припиняються незабаром після смерті людського організму. У тварин і риб в деяких тканинах активність генів реєстрували через дві-чотири доби після загибелі. Однак подібного посмертного метаболізму людського неокортексу – вкрай чутливої до мінімального зниження кровообігу частини мозку, що відповідає за вищу нервову діяльність, – не спостерігали.

Співробітники декількох дослідницьких центрів США симулювали посмертні зміни неокортексу. Для цього вони витримували при кімнатній температурі протягом доби свіжі фрагменти незмінених тканин неокортексу, отримані при нейрохірургічних операціях. У цей період оцінювали експресію різних генів (понад 18 тисяч).

Як з’ясувалося, швидке зменшення експресії нейрональних генів змінюється як мінімум 24-годинним зростанням експресії в астроглії (нервова тканина, яка регулює міграцію та активність нейронів) і мікроглії (забезпечує первинний імунний захист нервової тканини, очищає її від клітинного і білкового сміття). Розростання глії на фоні загибелі нейронів підтвердили також гістологічно.

За словами вчених, дивує не те, що ці гени мають стосунок до допоміжних клітин мозку – саме в їхні функції входить реакція на пошкодження нервової тканини. Більший інтерес становить те, що активність цих генів досягає піку приблизно через 12 годин після смерті і зберігається протягом ще як мінімум 12 годин.

Дослідники відзначили, що отримані ними результати необхідно брати до уваги, як при вивченні посмертних зразків тканин мозку, уражених різними захворюваннями, так і при проведенні судово-медичної експертизи.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus