USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Піски Сахари захоплюють нові регіони
Найбільша пустеля на планеті за 93 роки збільшилася на 10%.

Вчені з Мерілендського університету, США, розглянули середньорічні опади на півночі Африки з 1920-го. Пустелею визнали природну зону, де випадає менше 150 мм опадів на рік, повідомляє Changeua.com з посиланням на realist.online.

За розрахунками дослідників, Сахара збільшилася на 10% за 1920-2013 роки, а в літні місяці цифра досягає 16%. Озеро Чад в регіоні Сахеля, що межує з півднем Сахари, стало індикатором зміни клімату. «Озеро висихає. Це яскравий приклад зниження кількості опадів у всьому регіоні », - говорять учені.

На погоду у Сахарі впливає не тільки людська діяльність, а й низка складних кліматичних циклів. Всі ці фактори можуть запустити процес опустелювання земель в інших частинах світу. Від цього залежить, яка частина планети залишиться придатною для життя.

«Пустелі зазвичай утворюються в субтропіках через осередки Хедлі - елемента циркуляції земної атмосфери в тропічних широтах. За ним повітря піднімається на екваторі і опускається в субтропіках. Але зміна клімату може розширити циркуляцію Хедлі і стати причиною розростання пустель», - говорять учені.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus