USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Пір'я з'явилося задовго до птахів – вчені
з Брістольського університету заявили про те, що пір’я з’явилося за 80 мільйонів років до птахів і перший час ніяк не було пов’язане з польотом.

Як повідомляє ZN,UA, розвиток пір’яного покриву відбувся вже 250 мільйонів років тому.

«Найдавнішим птахом залишається археоптерікс, перші знайдені останки якого відносяться до пізнього юрського періоду.

Хоча деякі останки, пізніше виявлені в Китаї, трохи старші», – заявив провідний автор дослідження Майкл Бентон.

Разом з тим, в Китаї останнім часом було виявлено безліч останків ще більш давніх пернатих динозаврів.

Пір’я складається з білків, бета-кератинів, генетичні зміни, пов’язані з їхнім синтезом клітинами шкіри, як вважають дослідники, відбулися 250 мільйонів років тому.

Тоді відбувався розвиток тварин на суші, які освоювали складні та ефективні способи пересування, а також вдосконалювали терморегуляцію шкіри. Мабуть, саме з цим пов’язаний розвиток пір’яного покриву, який забезпечував теплоізоляцію древнім архозаврам ще за 80 мільйонів років до появи перших птахів.

Наприклад, у 2010 році в Забайкаллі був знайдений динозавр Kulindadromeus. Він не просто був покритий протопір’ям, але демонстрував різні види пір’яних структур на різних частинах тіла.

Важливо те, що куліндадромеус відносився до птахотазових, а не до тероподів, які вважаються предками птахів. Це дозволяє припустити, що пір’я було властиве ще їхнім далеким предкам і з’явилося, можливо, близько 250 мільйонів років тому.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus