USD 41.50 41.87
  • USD 41.50 41.87
  • EUR 41.50 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Підкорив 14 вершин у «зонах смерті» за півроку: історія непальця, про рекорд якого говорить увесь світ
Саме він нещодавно привернув увагу до проблеми заторів на Евересті, опублікувавши фото, що облетіло Мережу.

36-річний альпініст із Непалу Нірмал Пур’я встановив новий світовий рекорд – лише за 189 днів він підкорив 14 найвищих гір світу.

Вершина кожної з них розташована у «зоні смерті» – висота там сягає понад 8 тисячі метрів над рівнем моря, а кисню для дихання не вистачає.

У попереднього рекордсмена пішло на це майже вісім років.

Історію рекордсмена розповідає ТСН.

Нірмал Пур’я народився в невеликому селі за 300 кілометрів від Катманду, і був одним з чотирьох дітей в сім’ї. Як і його батьки та брати, 2003 року він вступив на службу в бригаду гуркхів – це підрозділ британських військ, куди входять лише етнічні непальці. За шість років він став першим гуркхом, якого взяли до спецназу Королівського військово-морського флоту Великої Британії.



Пур’я захопився альпінізмом в 2012 році, під час експедиції на Еверест. Тоді його група мала дійти лише до базового табору, але він захотів піднятися вище. Провідник розповів йому, як користуватися альпініськими кішками – спецкріпленнями для черевиків, – і вже за кілька днів вони підкорили східний пік гори Лобуче висотою у 6119 метрів.



Відтоді Пур’я регулярно ходив у гори і почав встановлювати перші рекорди. 2017-го він підкорив одні з найвищих вершин: Еверест, Макалу і Лхоцзе – за п’ять днів.

Цього року він достроково залишив службу в британській армії та втратив право на пенсію – усе заради того, щоб стати професійним альпіністом. Пур’я вирішив на швидкість зійти на всі 14 «восьмитисячників». Першим їх підкорив італієць Райнхольд Месснер 1986 року, відтоді їхнє підкорення вважається найвищим досягненням для альпіністів, хоч раніше ніхто не підкорював їх на швидкість.

Найменше часу на це пішло у південнокорейського альпіністу Кім Чанг Хо, який згодом загинув у сніговій бурі в Гімалаях. Він підкорив 14 вершин за сім років, десять місяців і шість днів. Пур’я вирішив зробити те ж саме за сім місяців.

Як каже Пур’я, він кинув виклик сам собі, щоб показати безмежність людських можливостей, залучити туристів в Непал і привернути увагу до зміни клімату. «У 2014 році ми плавили сніг в базовому таборі на Ама-Даблам, щоб приготувати їжу. Минулого року там вже не було снігу », – розповідав Пур’я.

Спочатку ніхто не вірив, що йому вдасться здійснити задум – альпіністи вважали це неможливим, а спонсори не хотіли вкладатися у провальну справу. Непалець вклав у проєкт власні 55 тисяч фунтів заощаджень, запустив краудфандингову кампанію і вирушив в гори.

Уже через місяць про нього дізнався весь світ. Сталося це випадково. 23 травня саме Пур’я виклав в соцмережі фото черги альпіністів на Еверст, що облетів Мережу та навіть з’явився на обкладинці The New York Times.



Пур’я привернув увагу до проблеми заторів на Евересті, що віднімають сили у альпіністів. У той період на горі загинули 11 людей, після чого Непал вирішив посилити вимоги для отримання ліцензій на підйом. Сам альпініст теж здобув популярність, і після успішного закінчення першого етапу своєї місії уклав контракт з великим спонсором.

План альпініста складався з трьох етапів. Перша фаза від кінця квітня до кінця травня – підкорення шести гірських вершин в Непалі. Друга фаза у червні – чотири сходження в Пакистані. Третя фаза почалася у вересні. За місяць Пур’я зійшов на Чо-Ойю в Тибеті і Манаслу в Непалі.

До рекорду залишалася гора Шишабангма в Тибеті, але влада Китаю не поспішала видавати альпіністові дозвіл на підйом, через що він ризикував вибитися з графіка. Пур’я отримав дозвіл лише до середини жовтня завдяки допомозі уряду Непалу.

Подолавши всі можливі перешкоди, ми досягли базового табору гір Гашербрум I і Гашербрум II. Тепер, будь ласка, насолодіться тим, як я долаю стіну Кіншофера, яка вважається найскладнішою ділянкою Нангапарбат.



Як розповів альпініст, він швидко відновлюється після експедицій в гори, але під час походів все одно користується додатковим джерелом кисню. На Аннапурні і Канченджангу непалець і його команда також намагалися врятувати чотирьох замерзлих альпіністів, які залишилися без кисню.

Попри допомогу, усі четверо в результаті померли. «Рятувальні операції були найважливішою частиною проєкту. Рятувати людей з висоти у 8450 метрів набагато складніше, ніж підніматися на гору. З іншим, друже, все добре», – ділився Пур’я з журналістом National Geographic у травні 2019-го.

«Місія завершена», – заявив Нірмал Пур’я з вершини Шишабангма. Нірмал і його команда зійшли на гору о 8:58 за місцевим часом. До команди альпініста входять Мінгма Девід Шерпа, Гальджен Шерпа і Гесман Таманг.

Альпініст завершив свою експедицію за шість місяців і шість днів. За цей час він побив не лише рекорд зі швидкості сходження на 14 «восьмитисячників», але і шість менших рекордів. В інтерв’ю блогу про альпінізм і активному відпочинку Explorersweb Пур’я описував секрет свого успіху так: «Це була комбінація тренувань, фізіології і психології. Я не дуже добре розбираюся в науці, але знаю, на що здатне моє тіло, і слухаю його. Правда, коли я з останніх сил спускаюся з гори, тіло слухати не можна. У ці моменти я говорю собі: «Як я зможу розповісти свою історію, якщо я не повернуся?».
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus