USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Під житловим комплексом в столиці Італії знайшли давньоримські мозаїки
Під багатоквартирним будинком в центрі Риму при установці нового сейсмостійкого фундаменту були виявлені мозаїчні підлоги розкішної вілли, яка існувала на цьому місці 2000 років тому.

Археологи з Особливого управління Риму довели, що розкішні житла сучасного Риму стоять на фундаменті розкішних жител іншої епохи. Тепер в житловому комплексі буде організований підземний музей, пише НВ.

Житловий комплекс Domus Aventino – це три будівлі, побудовані в 1950-х роках, які десятиліттями служили штаб-квартирою банку. Вони були перетворені на 180 розкішних апартаментів і пентхаусів. Перші артефакти на цьому місці були знайдені ще в 2014 році.

Є свідчення того, що на цьому місці люди жили в 8 столітті до нашої ери, коли, за легендою, місто заснував Ромул. Під час розкопок також було виявлено стіну з блоків вулканічного туфу, яка, можливо, знаходиться під підставою сторожової вежі, побудованої між 4 і 3 століттями до нашої ери. Всього за кілька кроків від Віале Авентіно знаходиться надзвичайно рідкісна арка від цієї стіни, в якій можна було розмістити метальну зброю, таку як баліста або катапульта, для захисту від мародерів.

Схоже, що це місце вперше перетворилося з громадської оборонної структури на приватну віллу приблизно в середині 2 століття до нашої ери, хоча матеріали цього періоду дуже мізерні, щоб визначити, як воно використовувалося.

Усередині великого периметра з’явився план будинку з виділеними зонами для сну і денного використання, складськими приміщеннями і садами під відкритим небом. За два століття шість поверхів було надбудовано один над одним. Аналіз шести шарів показав, що будинок перебудовували приблизно кожні 30 років. Кожне покоління вносило свої правки в цю віллу, змінюючи її і оновлюючи відповідно до нових потреб і моди.

Найстаріша мозаїчна підлога датується кінцем 1 століття до нашої ери і прикрашена чорною і білою плиткою. Наступні два шари датуються другою половиною I століття нашої ери і початком II століття.

Чорно-білі геометричні мозаїки епохи Адріана (117−138 роки нашої ери) були знайдені в хорошому стані, але справжньою окрасою цього місця вчені називають п’ять мозаїк, що відносяться до династії Антонінів (150−175 роки нашої ери). Вони були першими, з чим зіткнулися шукачі, і вони вражають своєю різноманітністю іконографічних елементів і колірних акцентів.

Мозаїчні підлоги Антоніна сьогодні мають хвилясту форму, що є результатом багатовікових рухів землі, кульмінацією яких стало руйнівне осідання конструкції, яке, ймовірно, викликало відмову від вілли на початку 3 століття.

Крім підлоги будинку, археологи виявили сотні артефактів, в тому числі лаковані фрагменти чаш, шпильку, ключ і амфору, що використовувалася для зберігання гарума, ферментованого соусу.

Розкопки, консервація мозаїк і стін на місці і створення музею для доступу публіки до знахідок, були профінансовані розробниками комплексу, які «з радістю використовували древній підвал в своїх рекламних матеріалах».

У новому музеї будуть представлені мозаїки Адріана і Антоніна, посилені системою проектування світла, яка заповнює деякі прогалини в мозаїці і візуально відтворює втрачені розписані фресками стіни і обстановку будинку.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus