USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Під антарктичним льодовиком знайшли величезну порожнину
Льодовик Туейтса, один з таких, що найбільш швидко тануть на континенті, знаходиться в ще більш скрутному становищі, ніж повідомлялося раніше: під ним знайшли величезні порожнини.

Таким чином, льодовик тане не тільки зверху, але і знизу, пише Новое Время з посиланням на Gizmodo.

Як відзначають американські журналісти, "діра в льоду має площу в дві третини Манхеттена і досить висока, щоб три рази помістити Статую Свободи". Висота печери становить приблизно 350 м., а ширина - 4 км.

Ця порожнина досить велика, щоб вмістити 14 мільярдів тонн льоду. Вона дозволяє теплій воді опинитися під льодовиком. Якщо печера прискорить танення льодовика Туейтса, це може привести до загибелі того самого Манхеттена.

Льодовик Туейтса розташований в Західній Антарктиді. Цей регіон є найшвидше танучою частиною Антарктиди, і втрата льоду може призвести до підвищення рівня моря більш ніж на 3 м. Справа в тому, що породи під льодовиком Туейтса і іншими льодовиками в регіоні нахиляються вниз вглиб, дозволяючи теплій воді розчиняти льодовики знизу.

"Розмір порожнини під льодовиком грає важливу роль в таненні. Чим більше тепла і води потрапляють під льодовик, тим швидше він тане", - сказав в прес-релізі провідний автор дослідження, П'єтро Мілілло, вчений з Лабораторії реактивного руху NASA.

Вчені використовували комбінацію проникаючого через лід радара, який встановили на літаках NASA, і європейських супутникових даних, щоб зафіксувати те, що відбувається. Вимірювання дозволяють визначити дрібні деталі того, що відбувається, коли лід зустрічається з корінною породою.

Відкрита дослідниками порожнина - це всього лише одна з "жертв" складного механізму танення льоду. За підрахунками вчених, щорічно льодовик Туейтса відступає на 800 метрів.
Коментарів: 1
Правдоруб Показати IP 4 Лютого 2019 12:56
Під великою товщею антарктичних льодовиків знаходиться велика кількість сплячих вулканів, не виключено що якісь з них можуть пілтоплювати лід своїм теплом. Антарктичні дослідники говорять про те що Антарктида взагалі вся пронизана печерами, гротами та тріщинами. Там де є затухлі вулкани є лавові трубки, можливо там підтримується плюсова температура та законсервовано розвиваються якісь живі організми - своєрідна земля Саннікова.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus