USD 41.50 41.87
  • USD 41.50 41.87
  • EUR 41.50 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Якутії знайшли алмаз-матрьошку. Відео
На Нюрнбінському гірничо-збагачувальному комбінаті компанії «АЛРОСА» в процесі сортування виявили унікальний алмаз, всередині якого знаходиться ще один.

Про це повідомляють Українські Новини.

Фахівці Якутського підприємства по торгівлі алмазами, які виявили незвичайний камінь під час сортування, передали знахідку в Науково-дослідне геологічне підприємство «АЛРОСА», де кристал повністю вивчили. За словами вчених, що вивчали алмаз, це перший подібний самородок за всю історію світового видобутку алмазів. Його вік оцінили в 800 мільйонів років. Вага алмазу, всередині якого вільно переміщається ще один, невелика - всього 0,62 карата (0,124 грама). Об'єм внутрішньої порожнини становить 6 мм3, а об'єм внутрішнього кристала - 1,6 мм3. Оціночна вага «внутрішнього» алмазу - 0,02 карата (0,004 грама).

Фахівці висунули версії щодо того, як сформувався алмаз-матрьошка.
«Є дві основні гіпотези: згідно першої версії у процесі росту алмаз був захоплений мантійним мінералом, який пізніше був розчинений в умовах земної поверхні, згідно з другою – в результаті надшвидкого зростання всередині алмазу утворився прошарок з пористого полікристалічної алмазної речовини, яка згодом була розчинена більш агресивними мантійними процесами. Завдяки наявності розчиненої зони один алмаз став вільно переміщатися всередині іншого за принципом матрьошки, – розповів Олег Ковальчук, заступник директора НДГП АЛРОСА з інноваційної роботи. – Наскільки нам відомо, такі алмази ще не зустрічалися в історії світового видобутку алмазів. Це дійсно унікальне творіння природи, тим більше, що природа не любить порожнечі. Зазвичай в таких випадках одні мінерали заміщуються іншими без утворення порожнини».
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus