USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Перший, що розтанув через зміни клімату. Як за пів століття зник льодовик Окьокулл – фото до та після
Льодовик Окьокулл було офіційно визнано мертвим 2014 року. Він майже повністю розтанув.

До річниці «загибелі» першого льодовика, що зник через зміни клімату, у NASA показали супутникові знімки того, яким він був до та після своєї «смерті».

Про це повідомляє ТСН.

Світлини відображають, як змінився ісландський льодовик Окьокулл у період від 1986 до 2019 року.

За даними геологів, у 1890 році його площа становила близько 16 квадратних кілометрів. До 1945 року – зменшилася до 7 квадратних кілометрів. 1973 було 5, а у 2012 він займав лише 700 метрів. 2014 року льодовик офіційно визнали мертвим.

Наразі кратер на вершині вулкана, де розташовувався льодовик, досі вкрито снігом, проте самого льодовика фактично не існує – від нього лишилися лише окремі фрагменти льоду та снігу. Щоб вшанувати 5 річницю зникнення величного льодовика на місці, де він колись розташовувався, 18 серпня відкриють меморіал.


Примітно однак, що відтоді зникнення льодовиків стало досить типовим феноменом.

«Стан льодовиків погіршується з кожним роком», – зазначає Оддур Сігурссон, геолог Ісландського метеорологічного бюро, який свого часу оголосив Окьокулл мертвим.

Вчений наголошує, що у північній частині Ісландії вже зникло 56 з 300 маленьких льодовиків. Проте Окйокул наразі залишається найбільш масштабним з цього переліку.

За даними Геологічної служби США, якщо викиди парникових газів продовжуватимуться такими ж темпами, як зараз, кількість льодовиків Ісландії ймовірно скоротиться вже на 40% до кінця століття, а до 2200 їм загрожуватиме повне зникнення.

Нагадаємо, нещодавно у Гренландії за один день розтануло 11 мільярдів тонн льоду – це рекордна кількість за всю історію спостережень.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus