USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Перші видання Галілея та Ньютона: у Румунії знайшли викрадені стародруки на $3 млн
У румунському селі знайшли викрадену колекцію старовинних книг, серед яких є перші видання праць Галілео Галілея та Ісаака Ньютона. Загальна вартість знахідки становить близько 3,2 мільйона доларів.

Раритети поліція знайшла 16 вересня у румунському селі в повіті Нямц. Стародруки виявили під підлогою звичайного сільського будинку, повідомляє 24 канал з посиланням на BBC.

Видання Ньютона та Галілея датують XVI – XVII століттям. У знайдену колекцію також входять рідкісні версії книг Данте Аліґ’єрі, а також ескізи іспанського художника Франсіско-Хосе де Ґоя.

Що відомо про зухвале викрадення книг

Знайдені стародруки викрали у 2017 році в Лондоні. Їх збиралися перевезти до США на спеціальний аукціон, однак не встигли. Коли раритетні видання перебували на складі поблизу аеропорту «Хітроу», злочинці прорізали отвір у даху приміщення та проникли всередину.
Поліція встановила, що викрадачі – члени румунського кримінального угрупування, яке відповідальне за декілька масштабних крадіжок на території Великої Британії. У викраденні стародруків звинувачують 13 осіб, 12 з них вже визнали свою вину.

"Ці книги – надзвичайно цінні, але ще важливіше, що вони є незамінними і мають величезну цінність для міжнародної культурної спадщини", – заявив правоохоронець Енді Дарем.

Щоб виявити раритети, поліцейські провели 45 обшуків в Італії, Великій Британії та Румунії.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus