USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Пекельне полювання: вчені знайшли бурштин із застиглими в битві комахами крейдяного періоду
Давно вимерла гілка комах, яких називають «пекельними мурахами», була виявлена застиглою в бурштині віком 99 млн років.

Причому мураха потрапила в бурштин під час полювання, повідомляє Новое Время.

За словами вчених, цей лютий хижак відноситься до виду доісторичних мурашок, відомих як Ceratomyrmex ellenbergeri. Його їжа – вимерлий родич таргана.

«Як палеонтологи ми розмірковуємо про функції древніх пристосувань, використовуючи доступні нам дані. Бачити вимерлого хижака, спійманого в момент затримання своєї здобичі – безцінне», – каже Філіп Барден, що вивчає еволюцію соціальних комах в Технологічному інституті Нью-Джерсі (NJIT).

Мурахи – одні з найрізноманітніших істот на планеті Земля. На сьогоднішній день вчені ідентифікували більше 12 500 різних видів, і вони думають, що існує ще 10 000 або близько того, які тільки і чекають, щоб їх виявили під ногами.

І все ж з усіх мурах, що живуть сьогодні, жоден з них не схожий на те, що вчені знайшли в бурштинових родовищах М’янми.

Фактично, Барден каже, що ротовий апарат цих пекельних мурах не схожий на ротовий апарат майже всіх комах, що живуть сьогодні. Цей нещодавно ідентифікований пекельний мураха використовував свою нижню щелепу, щоб рухатися вгору і пришпилити свою жертву до рогоподобной лопаті нагорі. На відміну від цих стародавніх комах, сучасні мурахи мають нижні щелепи, які переміщаються тільки по горизонтальній осі.
«З тих пір, як близько ста років тому була виявлена перша пекельний мураха, залишається загадкою, чому ці вимерлі тварини так відрізняються від мурашок, які є у нас сьогодні», – каже Барден.

«Ця скам’янілість розкриває механізм, що лежить в основі того, що ми могли б назвати еволюційним експериментом, і хоча ми бачимо безліч таких експериментів в літописі скам’янілостей, у нас часто немає чіткої картини еволюційного шляху, який до них привів», – відмітив дослідник.

Чому пекельні мурахи вимерли як рід після майже 20 мільйонів років існування, до цих пір невідомо, але, можливо, це пов’язано з їх особливою хижацькою поведінкою.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus