USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.55 41.80
  • PLN 10.40 10.67
Світ вражає: Вийшло навіть відтворити почерк: паралізована людина змогла написати на екрані силою думки
Дослідники медичного інституту Говарда Х’юза в Стенфордському університеті розробили технологію, яка допомогла паралізованій людині перетворити уявний почерк в реальний.

У статті, опублікованій в журналі Nature, вчені запропонували нову систему штучного інтелекту, який перетворює думки в текст.

Переклад з мозку в текст може в кінцевому підсумку допомогти людям з обмеженими можливостями, такими як параліч, спілкуватися, використовуючи тільки свої думки.

Вчені імплантували 65-річному чоловікові дві сітки крихітних електродів на поверхню його мозку. Кожні 100 електродів вловлюють сигнали в тій частині мозку, яка контролює рухи рук і пальців.

Незважаючи на те, що чоловік був паралізований нижче шиї, він уявляв, як м’яко пише букви рукою. Потім за допомогою спеціального алгоритму дослідники з’ясували нейронні патерни, які відповідали кожній уявній букві, і перетворили їх у текст на екрані.

Тільки на основі своєї мозкової активності учасник дослідження зміг відтворити 90 символів, або 15 слів за хвилину — це приблизно стільки, скільки в середньому набирають на смартфонах люди його віку.
Система перетворення думок в текст може працювати навіть через довгий час після травми, при цьому відтворюючи рукописний текст з точністю понад 90%.

Наразі інтерфейс розпізнає тільки англійську, неясно, як інтерфейс зможе «розуміти» інші мови. Тому в майбутньому вчені планують додаткові дослідження.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus