USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Паливо майбутнього: у Британії будують завод «рідкого повітря»
В Англії стартує будівництво першого у світі заводу «рідкого повітря».

Його завдання – зберігати надлишкову відновлювальну енергію і пускати її у пікові години, повідомляє News Україна.

Звичайне повітря, що не містить водяної пари і вуглекислого газу, може при охолодженні акумулювати енергію в рідкому стані.

Тому на заводі, що будують біля Манчестера, збиратимуть в нічний час надлишкову енергію вітряних електростанцій, потім при температурі −196 °C стискатимуть повітря до рідкого стану та відправлятимуть його у спеціальне сховище.

Пізніше, у пікові години, рідке повітря нагріватимуть, щоб воно почало розширюватись і перетворюватись на газ. При цьому вивільняється енергія, яка, створюючи високий тиск, може приводити в рух двигуни або турбіни електрогенераторів.

Завод «рідкого повітря» потужністю 50 МВт зможе забезпечити електроенергією до 50 тисяч будинків. Автор проєкту – винахідник-ентузіаст Пітер Дірман, який раніше працював над розробкою двигуна на рідкому паливі. Ідею втілили завдяки урядовому гранту розміром 10 млн фунтів стерлінгів.

«Це дуже бентежно, – ділиться враженння Дірман з BBC News. – Нам потрібно багато різних форм збереження енергії – і я переконаний, що рідке повітря буде однією з них».
За словами Пітера Дірмана, коефіцієнт корисної дії його винаходу – 60-70%, залежно від реалізації.

Звичайно, це менш ефективно, ніж електричні батареї, але завод «рідкого повітря» має перевагу – низька вартість резервуарів зберігання дозволяє швидко розширити його потужності.

«Батареї підходять для короткочасного зберігання, – каже пан Дірман. – Але вони занадто дорогі для тривалого зберігання енергії. Ось тут і стане в нагоді рідке повітря».

Крім того, для будівництва такого заводу не потрібні рідкоземельні метали, які стають дедалі дефіцитнішими в міру того, як світ рухається до енергетичних систем, заснованих на відновлюваних джерелах енергії.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus