USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Палеонтологи виявили найдавніший мозок морського хижака
Скам'янілості понад 500 мільйонів років.

520 мільйонів років тому примітивний морський хижак Kerygmachela kierkegaardi плавав морями Північної Гренландії, передає Вокруг Света.

Це членистоноге виростало до 20 см в довжину, пересувалося за допомогою 11 пар плавників, оборонялось довгим хвостовим шипом, а полювало за допомогою двох придатків-кінцівок. Однак увагу вчених прикував скам'янілий мозок тварини. Він не тільки найдавніший з виявлених на сьогоднішні, але й проливає світло на еволюцію нервової системи тварин.

У загального предка хребетних і безхребетних тварин мозок не мав тричастинної структури, як стверджує група вчених під керівництвом Якоба Вінтера з Університету Брістоля і Тхеен Пака з Корейського інституту полярних досліджень.

Мозок Kerygmachela kierkegaardi, названого в честь датського філософа Серена К'єркегора, складається з одного відділу. Це означає, що трьохчастинний мозок хребетних і безхребетних з'явився еволюційно незалежно.

Вивчений скам'янілий зразок зміг багато чого розповісти вченим про будову очей Kerygmachela kierkegaardi, які вже мали складну фасетчату структуру. Раніше вважалося, що подібний орган зору у членистоногих розвинувся значно пізніше.

Kierkegaardi з'явився на планеті відразу після так званого «кембрійського вибуху» - періоду різкого збільшення кількості видів близько 540 мільйонів років тому.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus