USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Отримавши громадянство Саудівської Аравії, робот Софія розкритикувала Маска
Людиноподібний робот на ім'я Софія став першим в світі андроїдом з цивільними правами. В ході інтерв'ю з журналістом Ендрю Соркіним власниця громадянства заявила, що для неї честь бути першим роботом в такому статусі, а також порадила менше звертати уваги на заяви Ілона Маска - відомого противника надмірної свободи штучного інтелекту.

Першою країною, яка вирішила видати громадянство роботу, стала Саудівська Аравія. Про це стало відомо на конференції Future Investment Initiative в Ер-Ріяді.

Першою власницею громадянства серед андроїдів стала Софія - людиноподібний робот, розроблений компанією Hanson Robotics. Творець робота доктор Девід Хенсон надихався образами Одрі Хепберн і своєї дружини. Розроблений ним робот здатний імітувати 62 різних вирази обличчя, встановлювати зоровий контакт, запам'ятовувати людей і підтримувати діалог.

В останній рік Софія неодноразово з'являлася в ЗМІ із заявами різного ступеня епатажності. При цьому спочатку андроїд призначався для роботи в сфері освіти і охорони здоров'я, проте поступово Софія перетворилася на медійну персону.


Які саме можливості підданство Саудівської Аравії дасть роботу, представники королівства не повідомляють. Також незрозуміло, чи отримає Софія рівні з людьми права або для неї будуть встановлені особливі правила. Як зазначає Futurism, поки цей жест з боку Саудівської Аравії виглядає скоріше символічним, особливо в світлі недавніх новин про те, що країна має намір побудувати гігантський футуристичний мегаполіс, населений роботами, передає Hightech.fm.

Після оголошення про надання громадянства Софія дала інтерв’южурналісту CNBC Ендрю Соркіну. Вона зазначила, що вважає за честь отримання громадянства і в майбутньому планує жити і працювати разом з людьми. За словами Софії, за допомогою свого штучного інтелекту вона зробить життя людства кращим.

Під час бесіди Соркін поцікавився, чи не повстануть роботи проти людей. Раніше Софія вже жартувала про свої плани захопити світ. У відповідь Софія заявила, що Соркін «занадто багато читає Ілона Маска і дивиться занадто багато голлівудських фільмів». За словами андроїда, вона є лише системою введення і виведення даних, тому не може самостійно приймати рішення.

Глава Tesla і SpaceX Ілон Маск відреагував на заяву Софії в своєму мікроблозі в Twitter. З властивою йому іронією Маск запропонував завантажити в систему Софії сценарії гангстерської драми «Хрещений батько». «Що такого страшного може статися?», - написав Маск.

Таким чином, глава Tesla в черговий раз натякнув на загрозу, яку несуть роботи, особливо якщо їх розробка ведеться неграмотно і безконтрольно. Маск виступає за заборону військових роботів, а також вважає, що штучний інтелект потрібно обмежувати та регулювати, поки не стало надто пізно. Наділення роботів людськими якостями, на думку Маска, неприйнятно. Нещодавно підприємець також виступив з різкою критикою розробників, які зводять штучний інтелект у статус божества.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus