USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Останки «дракона», розміром з літак, знайшли в пустелі Гобі
У нового птерозавра з розмахом крила винищувача ще немає імені.

70 мільйонів років тому рептилія, подібна на дракона, контролювала небо над Монголією. Цей птерозавр мав розмахом крила невеликого літака, міг злітати в небо за лічені секунди і, ймовірно, полював на дитинчат динозаврів, передає Вокруг Света.

Нового птерозавра-гіганта реконструювали палеонтологи з університету Бірмінгема на підставі п'яти шийних хребців, виявлених в пустелі Гобі.

І хоча робити висновки, ґрунтуючись тільки на розмірі шийних хребців, складне завдання, ясно, що знайдені останки подібні скелету інших птерозаврів. Літаюча рептилія, безсумнівно, належала до загону ахдарзідів, як і Кецалькоатль, розмах крила якого досягав 10-12 м. Новий птерозавр по довжині і масивності шиї подібний Кецалькоатлю. Однак, в реальності він міг бути трохи більшим або меншим за птерозавра. Можливо, він мав занадто важку і непропорційною шиєю. Або не міг літати, якщо був занадто важким.


Це відкриття унікальне, оскільки раніше в Азії останки птерозаврів не були виявлені. Знахідка означає, що ареал проживання крилатих рептилій охоплював не тільки Північну Америку, але також Європу та Азію.

Птерозаври - крилаті рептилії з виду архозаврів, що жили за часів динозаврів. Архозаври (до розряду яких відносяться динозаври, птерозаври і плезіозаври), що підкорили землю, повітря і море, вимерли в один час, залишивши на Землі тільки птахів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus